Dømt læge fortsætter med at vejlede i selvmord: 'Nød bryder alle love'

Svend Lings mener, at det er vigtigere at hjælpe folk i nød end at overholde loven.

Svend Lings blev ved Højesteret i dag idømt 60 dages betinget fængsel. (Foto: DR Dokumentar)

- Nød bryder alle love.

Sådan lyder det fra den fynske læge Svend Lings, umiddelbart efter han er blevet kendt skyldig af Højesteret i medvirken til selvmord.

- Jeg vil nu genoptage mit rådgivningsarbejde ulovligt, siger han og uddyber:

- Det betyder, at jeg vil hjælpe de mennesker, der kontakter mig hver eneste dag.

Svend Lings er kendt skyldig i overtrædelse af straffelovens paragraf 240, da han har medvirket til to selvmord og et selvmordsforsøg igennem rådgivning.

Det sker, efter han for mere end to år siden lavede en udførlig selvmordsmanual til personer med kroniske, psykiske eller livstruende sygdomme.

Han havde forventet, at Højesteret ville finde ham skyldig, men han mener ikke, at det vigtigste budskab er kommet igennem. Han kalder 'hovedargumentet' for medfølelse.

- Det er ikke alle, der har forstået det, men det er mennesker i dyb nød. Jeg kan ikke holde til at blive ved med at afvise dem, siger han.

'Det dur ikke i et retssamfund'

Han blev idømt 60 dages betinget fængsel, men vil altså ikke stoppe med at vejlede terminale patienter i, hvilke medicinske redskaber de kan bruge til at begå selvmord.

De udtalelser finder Ulykkespatientforeningen meget upassende.

- Det dur ikke i et retssamfund som det danske, at han fortsætter med at rådgive, fortæller formand Janus Tarp.

- For os som forening er det vigtigt at få fastslået, at aktiv dødshjælp ikke er en del af den danske lovgivning på nogen som helst måde, siger han.

Hvorfor står du, Svend Lings, højere end loven?

- Det gør jeg heller ikke. Men jeg fatter ikke, at modstanderen ikke forstår, at folk skal have lov til at bestemme selv.

Svend Lings fortæller, at han hører fra borgere to til fem gange dagligt, og at han altid vil se en dokumentation på, at de er alvorligt syge.

Hvis du har tanker om selvmord, kan du anonymt kontakte Livslinjens telefonrådgivning på telefon 70 201 201.