Dom: Jagtbutik solgte ulovlige foldeknive

Ny dom rammer stort set alle danske foldeknive og lommeknive, siger indehaver af jagtforretning.

Steen Juul Riishede fra Tommerup Jagt & Fiskeri fik besked over telefonen om dagens dom, der koster ham en bøde på 100.000 kroner for at sælge ulovlige foldeknive.

Der skal ryddes godt op hos landets jagt- og fiskeriforretninger, hvis de vil undgå at sælge ulovlige knive. Og mange af dem vil helt holde sig fra at sælge knive.

Det forudser Steen Juul Riishede, der i dag ved Retten i Odense er blevet dømt for at have 44 ulovlige knive til salg i sin forretning, Tommerup Jagt & Fiskeri. Knivene var til salg i forretningen, fordi Riishede var overbevist om, at det var lovlige knive.

- Men med den fortolkning, tør ingen jo røre en kniv i dag med en ildtang af frygt for, at den er ulovlig, siger Steen Juul Riishede.

Landsret har stram fortolkning

Østre Landsret afgjorde sidste år, at det skal tages ret bogstaveligt, når man afgør om en kniv kan åbnes med én hånd.

Ifølge Landsretten er en kniv nemlig en-håndsbetjent, også selv om det kræver en del færdigheder og måske flere forsøg at få knivsbladet frem med kun én hånd. Det kostede sidste år grossisten Hanghøi Knive en bøde på 50.000 kroner.

Steen Juul Riishede fra Tommerup Jagt & Fiskeri forstår ikke dagens dom, der betyder, at han skal betale 100.000 kroner i bøde:

- Knivene er ganske almindelige foldeknive og lommeknive, som man alle dage har brugt til jagt, fiskeri og sågar som spejderknive. Det har aldrig været tanken, at de skulle åbnes med én hånd, siger Steen Juul Riishede.

- Så må loven laves om

Han opfordrer politikerne til at ændre loven, så knive, der skal bruges til jagt, fiskeri og andre natur-formål, bliver tilladt.

- Så må man gå ind og præcisere, hvilke knive der er ulovlige, og hvilke knive der er tilladte til relateret brug, siger Steen Juul Riishede.

Danmarks Jægerforbund har tidligere kritiseret den nye praksis, der ifølge jægerne betyder, at langt de fleste lommeknive i Danmark reelt er forbudt, fordi de med lidt fingersnilde kan åbnes med én hånd.

Allerede i næste uge falder der dom i en lignende sag fra Fyn. Her skal indehaveren af Michaels Jagt & Fiskeri i Svendborg møde i retten, fordi han nægter at betale en bøde for at have 65 ulovlige knive til salg.