Dramaserie gør vestfynsk landsby kendt: ’Vi får se, om det bliver for det gode’

Ebberup danner ramme om dramaserien "Fred til Lands" med premiere søndag aften.

Ulla og Jan Hvidbjerg har fået smag for statistgerningen og vil gerne prøve det igen. Foto: DR Fyn

Langt fra alle kan placere landsbyen Ebberup på et Danmarkskort med sikker hånd. Men fra på søndag er der nok en del flere, der har en anelse om, hvorhenne i landet den lille by med 1.233 indbyggere ligger.

Den fynske landsby danner nemlig ramme om en ny DR-dramaserie med titlen "Fred til lands".

Beboerne i området har forud for premieren på søndag mærket en del til serien, der er optaget i Ebberup og andre omkringliggende byer i Assens Kommune. Og byen har også været storleverandør af statister.

- Det har været usandsynligt morsomt, fortæller Ulla Hvidbjerg, der sammen med sin mand Jan Hvidbjerg har medvirket som statist.

- Der var et opslag i avisen (som søgte statistier, red.), og når nu vi havde tid, så var det bare om at slå til, siger hun.

Er det noget værd?

Statistparret var torsdag sammen med 600 andre bysbørn mødt op i Ebberuphallen til forpremiere på serien. Men om serien kommer til at have den store betydning for byen fremover er parret uenige om.

Hallen i Ebberup var fuldt af lokale, der skulle se, hvordan der by tog sig ud i serien.

- Jeg tror sgu ikke, det betyder noget stort, siger Jan Hvidbjerg, inden han bliver afbrudt af sin hustru.

- Da vi i sin tid flyttede til Ebberup, var der ingen, der vidste, hvor det var. Det kan da være, vi kommer lidt mere på landkortet nu. Om det bliver for det gode, eller det onde, det må vise sig, siger hun.

Ebberup blev valgt som by af holdet bag serien, fordi den levede op til kravet om at være et lille samfund for sig selv, hvor man er tæt på hinanden.

- Det skulle være en lille by, hvor man ikke kan undgå at rende ind i folk, man kender, har Christian Torpe, der er en af de to hovedforfattere, tidligere fortalt.

En fantastisk glæde

Centerleder for Ebberuphallen Leif Rasmussen, der var vært ved torsdagens premierearrangement, mener allerede at kunne mærke positive effekter af besøget fra den store dramaproduktion.

- Vi kan mærke en særlig glæde i byen i øjeblikket, siger han og henviser til, at et antal, der svarer til over halvdelen af byens borgere, torsdag var mødt op i hallen til gallapremiere på seriens første afsnit.

Foto: DR Fyn

Han vurderer, at byen fint har kunnet leve med de gener, optagelserne har givet, siden de begyndte i november sidste år.

- Når der foregår sådan en stor filmproduktion, så bliver man jo udsat for, at du ikke må parkere, der hvor du plejer og sådan noget, men folk har taget det pænt, siger centerlederen og fortsætter:

- Det er en helt anden verden. Jeg er vant til at arrangere fodbold, håndbold og badminton. Men det her er sgu noget af et scoop, og det er fedt at få lov at være med til.

Tid til at spotte

I de kommende uger kan byens beboere så læne sig tilbage i sofaen og følge med i, hvordan Ebberup bliver kendt som en by fyldt med rygter, intriger og hævntørst. Eller i om ens hus, nabo eller hustru er kommet med i serien.

- Jeg havde nogle korte replikker, de kunne dårligt være kortere. Den ene var: 'Hold kæft, Karsten!', fortæller Jan Hvidbjerg.

- Det skulle siges rigtig mange gange. Så skulle det siges lidt dybere og sådan noget. Så det bliver spændende at se, hvilken én de har valgt, siger han, inden hans hustru minder om statistens lod.

- Det kan også være, de har klippet dig helt ud, siger Ulla Hvidbjerg.