Dreng finder enestående Christian 4.-mønt

14-årig fandt mønten i farens kartoffelbed på Langeland. Nationalmuseet har erklæret mønten for danefæ.

Mønten fra Christian 4. er fundet af en 14-årig dreng i en baghave på Langeland.

Da 14-årige Mathias Holch Kaas sidste sommer lod sin metaldetektor gennemsøge farens kartoffelbed i Snøde på Langeland, havde han ikke regnet med at finde meget andet end kartofler. Men han tog fejl.

Da metaldetektoren bippede, var fundet ekstraordinært: En lille gammel mønt, som er omkring 400 år gammel. Mathias Holch Kaas afleverede mønten til Øhavsmuseet, der sendte den videre til danefæbehandling på Nationalmuseet.

Et unikt fund

Museumsinspektør og møntekspert Line Bjerg blev forbløffet ved synet af mønten. Hun forklarer, at der er tale om en mønt fra Glückstadt, som er slået under Christian 4. omkring 1619 til kongens udenrigshandel.

- Det er et utroligt spændende og helt unikt fund, for mønten har aldrig været tænkt til brug i Danmark, siger Line Bjerg.

Mønten bliver kaldt for en denning, og Christian 4. lavede to forskellige af den slags mønter. Den ene blev brugt til handel i Rusland og havde russisk indskrift, mens den anden skulle bruges i Tyskland og derfor blev lavet med gotiske bogstaver. Mønten fra Langeland er den tyske udgave

Mathias Holch Kaas har fundet en mødt fra Christian 4. i sin fars kartoffelbed

Dusør for danefæ

Den unikke denning er netop blevet erklæret for danefæ, og ifølge møntekspert Line Bjerg er det formentlig første gang, at der er lavet sådan et fund med en detektor.

Netop fordi der er tale om danefæ, kan 14-årige Mathias Holch Kaas indkassere en pæn dusør for sit fund.