Drone giver græskaravlere overblik over halloween-salget

Et nyt dronesamarbejde mellem Gyldensteen Gods på Nordfyn og SDU's Dronecenter kan mindske spild.

Gyldensteen Gods laver omkring 400.000 græskar om året. (Foto: Annesofie Brochstedt)

Spøgelser, blod og spindelvæv. Halloween er lige om hjørnet, og derfor er græskaravlerne lige nu godt i gang med at høste græskar rundt omkring i landet, så der kan blive lavet græskarhoveder i alle afskygninger.

Men hvert år går græskar til spilde på markerne eller bliver solgt til underpris efter halloween, fordi græskaravlere ikke ved præcis, hvor mange græskar de har og dermed kan sælge til butikkerne.

Hos Gyldensteen Gods på Nordfyn er de også i gang med høsten, men i år har de indgået et samarbejde med SDU's Dronecenter. Dronerne tager billeder af markerne og derefter optælles de på SDU ved hjælp af billedanalyse. På den måde får græskaravlerne et estimat over, hvor mange græskar de har.

Og analysen ser altså ud til at virke, fortæller adjunkt på SDU's Dronecenter Henrik Midtiby.

- Det estimat jeg har givet af, hvor mange der var på en af markerne, som de stort set lige er blevet færdige med at høste, passer ganske præcis med, hvor mange de rent faktisk har hentet fra marken, siger han.

(Foto: Annesofie Brochstedt)

Hos Gyldensteen Gods laver de over 400.000 græskar om året, og samarbejdet er en stor hjælp fortæller Godsejer Frants Bernstorff-Gyldensteen.

- Ellers kunne vi i værste tilfælde risikere at have for få græskar, eller også kan vi ende med alt for mange, som så ender med at blive pløjet ned og så får vi jo ikke noget ud af den del af marken, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.