Dyr velfærdsteknologi samler støv: Nu lytter kommune til handicappede

Middelfart Kommune spørger handicappede om deres ønsker, før de køber hjælpemidler til dem.

23-årige Nicolaj Øllegaard-Lehmann drømmer om at flytte hjemmefra. Det er kommet indenfor rækkevidde, efter han har fået stemmestyring på sit værelse. (Foto: Charlotte Flyvbjerg © DR FYN)

Dyr velfærdsteknologi som vaske-tørre toiletter og robotstøvsugere bliver ofte ikke brugt, efter kommunerne har købt dem.

I forsøget på at undgå den situation, har Middelfart Kommune de seneste 14 måneder spurgt 25 handicappede borgere til råds.

- Vi skal ikke bevidstløst købe teknologi og så håbe, at det passer. I stedet spørger vi først, hvad borgerne har brug for, siger Mette Heidemann der er social-og sundhedsdirektør i Middelfart Kommune.

Projektet hedder "Teknologi i øjenhøjde", og 23-årige Nicolaj Øllegaard-Lehmann er en af deltagerne. Han er spastisk lammet og bor hjemme hos sine forældre. Men hans store ønske er at flytte hjemmefra.

Det er kommet indenfor rækkevidde med en elektronisk kammertjener, der kan åbne og lukke vinduer, døre, tænde og slukke lys samt vandet i bruseren.

- Jeg er ung og vil opleve en masse. Stemmestyringen gør, at jeg nu ikke er bange for at få det integreret i min kommende lejlighed, siger han.

Nicolaj Øllegaard-Lehmann forventer ikke, at han kan flytte før om et par år. Men nu vil han for første gang være alene hjemme i tre dage uden sine forældre. Kun i selskab med personlige hjælpere og sin kammertjener.

Projektet skal evalueres i kommunen, og Mette Heidemann er sikker på, at det har sat sine spor i Middelfart Kommunes måde at tilbyde hjælpemidler.

- Nogle gange kommer vi ud til borgerne med en ny dims, i stedet for at lade dem fortælle, hvad de har brug for. Denne øvelse går ud på, at vi sætter os på hænderne, slår ørerne ud og lytter til, hvad borgerne siger, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.