Efter 29 år med spil, film og bøger: Troldspejlets far får ærespris på filmfestival

Den ikoniske tv-vært Jakob Stegelmann får ærespris på Odense International Film Festival.

Hvis du interesserer dig for tegneserier, film eller computerspil, er der stor chance for, at du kender både navnet, stemmen og ansigtet på én bestemt tv-personlighed.

Jakob Stegelmann.

Siden 1989 har han været vært på tv-programmet Troldspejlet.

Netop den rolle sikrer ham mandag aften en ærespris til Odense International Film Festival for sit arbejde med at formidle tegne- og animationsfilm.

- Det er selvfølgelig fantastisk, at der er nogen, der har følt, at det arbejde, man har lavet, det er så godt, at man har fortjent en pris, siger Jakob Stegelmann.

Uforlignelig formidler

Odense Internationale Film Festival er en kortfilmsfestival, hvis vinderfilm har muligheden for at blive nomineret til en Oscar.

En af kategorierne på festivalen er animationsfilm. En kategori, hvor Jakob Stegelmann igennem snart 30 år har gjort sig særligt bemærket.

- I virkeligheden så synes jeg nærmest, han er selvskrevet, siger festivalleder Brigitte Weinberger og fortsætter:

- Han har præget generationer og gjort den animerede kortfilm tilgængelig for den brede skare. Det synes vi er al ære værd.

Igennem årene har Jakob Stegelmann været både jury, workshopleder og gæst på festivalen. Derfor mener Birgitte Weinberger, at han på alle måder et er godt billede af, hvad Odense International Film Festival står for.

- I tre årtier har han underholdt, udfordret og bragt den sære, anderledes kortfilmskunst ud til folk, og han har været en meget trofast gæst og supporter for festivalen her i Odense. De ting til sammen gør, at vi synes, han skal have denne hæder, siger hun.

29 år og 700 afsnit

Den 3. februar 1989 kunne man for første gang opleve Jakob Stegelmann i rollen som vært for Troldspejlet. Sådan har det været lige siden.

Det gør programmet til det tredjelængst kørende på DR. Kun overgået af TV Avisen og Søren Ryges haveprogrammer.

I de sidste 29 år er det blevet til 53 sæsoner og næsten 700 afsnit.

Troldspejlet har derfor på mange måder været et program, der har været med til at gøre opmærksom på et, på daværende tidspunkt, ikke helt accepteret univers.

- Der var engang, hvor man syntes, at det var noget pjat. Det tror jeg er væk nu. Der var også engang, hvor man synes, det var skadeligt. Altså børn kunne ikke tåle at se Tom og Jerry, fordi de var voldelige. Men da der blev indstiftet en Oscar for bedste animerede film, var det lidt som om, skiftet kom. Det betød, at rigtig mange mennesker fik opmærksomhed på, at det ikke er en kunstform, der er ringere. For mit vedkommende er det derimod nogle gange lidt bedre, fortæller den 60-årige tv-vært.

Hvad angår de animerede film mener Jakob Stegelmann, at det er en genre, som bringer nogle helt andre elementer i spil, end man kan opleve i en live-action film.

- Man kan udtrykke de mest utrolige følelser og lave de mest fantastiske gags. Det kan være vildt sjovt og vildt uhyggeligt. Så er der også det, at det kan være meget langtidsholdbart. Man kan ikke umiddelbart se, hvor i verden den kommer fra, siger han.

Skræmt under første tegnefilm

Interessen for tegnefilm og -bøger har altid været hos Jakob Stegelmann. Udvalget var dog ikke særlig stor i hans barndom.

Derfor blev der holdt særlig meget øje med tv-skærmen, når der om lørdagen blev sendt fodbold. Det var dog ikke så meget på grund af spillet på banen, at øjnene var fikseret på fjernsynet. Når dommeren fløjtede til pause, var analyser om kampen nemlig skiftet ud med en tegnefilm.

Selvom interessen altid har været der, var det første møde med tegnefilm dog ikke lykkeligt for tv-værten.

Som fire-fem-årig var han i biografen for at se 'Hund og hund imellem'.

- Jeg så indtil det punkt, hvor Cruella de Vil lige havde været der og fortælle, at hun havde tænkt sig at flå hundene. Mine forældre spurgte, om det blev for meget for mig, og jeg sagde ”ja, kan vi gå nu?”. Jeg så de første syv minutter. Så min første tegnefilm skræmte mig rigtig meget, fortæller Jakob Stegelmann.

Accepteret del af samfundet

Da Jakob Stegelmann begyndte at få interesse for film, tegneserier og computerspil, udkom der cirka én Disney-film hvert andet år. I dag kan der snildt være op til 20 animerede film i biografen i løbet af et år.

Det har ifølge tv-ikonet skabt et skred i opfattelsen af de emner, som Troldspejlet beskæftiger sig med.

- Jeg kendte mange mennesker, som gerne ville lave tegnefilm, da jeg var ung. Men folk gjorde grin med dem. ”Har du virkelig lyst til at lave sådan noget pjat”. Det siger man ikke i dag, fortæller Jakob Stegelmann og fortsætter:

- Jeg tror, vi er blevet bedre til at holde fast i de ting, der fascinerer os og ikke skamme os over det. Der er kommet opmærksomhed på, at animationsfilm også kan fortælle historier, der kan interessere voksne. Jeg synes altid, de har gjort det, men i dag er det ligesom et accepteret faktum, at voksne kan gå i biografen og se en tegnefim uden af have deres alibi-børn med. Det tror jeg er en vigtig ændring, forklarer Jakob Stegelmann.

I løbet af sine 29 år på skærmen har Troldspejlet også ændret sig. Ikke så meget på indholdet, men mere når det kommer til formatet.

Fra at være et ugentligt program på DR1, er det nu blevet et månedligt magasin på DR Ultra.

Men selvom programmet ikke udkommer så tit, er Jakob Stegelmann ikke i tvivl om, at Troldspejlet går en god fremtid i møde.

- Spørgsmålet er på hvilken platform. Tv-mediet er på retur, så et ugentligt magasinprogram som dengang i 90’erne, det er måske ikke helt det, vi skal se. Nu er vi begyndt at lave podcast, og det er klart et af de nye steder, hvor Troldspejlet kan komme med. Så jeg er helt sikker på, at vi er der et sted, jeg ved bare ikke præcist hvor, siger han.

I videoen nedenfor kan du høre, hvordan Troldspejlet kom til verden.

Facebook
Twitter