Efter femdobling i pris: Vaniljestænger forsvinder fra engrosforretninger

Grossister tager vaniljestænger ned fra hylderne efter mistænkeligt svind.

Der er rift om vaniljestængerne. Hos Dagrofa i Svendborg har de valgt at tage dem væk fra hylderne og ind på kontoret. (Foto: Anne Kathrine Stengaard - DR Fyn)

Prisen på vanilje er femdoblet, så et kilo i dag nu koster i omegnen af 1.000 kroner.

Flere steder i landet har engrosforretninger mistanke om, at folk er begyndt at stjæle produktet.

Et af stederne er ved Dagrofa i Svendborg. Her sælger de fødevarer i engrossalg - og altså ikke til alle forbrugere. Derfor er det heller ikke den klassiske tyv, der er spil, når restauratørerne kommer og handler mel, løg og altså vaniljestænger.

I Svendborg fandt de ud af det formodede tyveri ved, at en kunde kom ind og brokkede sig over, at der ikke var det antal stænger i dåsen, som etiketten indikerede.

- Vi har oplevet, at der har manglet nogle vaniljestænger i et 20 stk. glas. Vi talte dem, og konstaterede at der manglede to til tre stykker, fortæller Stefan Woling, der er souschef i Dagrofa i Svendborg.

Ifølge Ekstra Bladet har Dagrofas afdeling i Holbæk også oplevet problemet med de stjålne vaniljestænger. Her har man valgt at fjerne krydderiet fra hylderne.

Fremover skal du henvende dig på kontoret for at få vaniljestængerne ved Dagrofa i Svendborg. (Foto: Anne Kathrine Stengaard - DR Fyn)

Dårlig høst og høj efterspørgsel

Årsagen til den store prisstigning på vaniljestænger skal findes i en dårlig høst på Madagaskar og en høj efterspørgsel fra USA.

For at undgå at lignende skal ske igen, har de i Svendborg valgt at tage deres forholdsregler, og placere vaniljestængerne blandt safran og barberblade.

- Vi har fjernet dem fra salgslokalet og sat dem ind på kontoret, hvor vi har lavet et lille skilt, hvor der står, at kunden kan henvende sig på kontoret for at få stængerne udleveret, siger Stefan Woling og uddyber:

- Vi har ikke haft nogle problemer siden, og vi oplever ikke problemer med andre varer.

Facebook
Twitter