Efter forsøg med telemedicin: Otte patienter døde

Forskningsprojekt viser markant overdødelighed i telemedicinsk forsøg med sårbehandling.

En ny undersøgelse fra Odense Universitetshospital viser, at der ikke dokumenteres kliniske og økonomiske effekter af telemedicinsk sårbehandling hos diabetespatienter. (Foto: © JAN JØRGENSEN, Scanpix)

Telemedicin er måske ikke så smart, som politikere og læger går og tror. I hvert fald ikke når det kommer til behandling af diabetetspatienter med fodsår.

I et forsøg med telemedicinsk behandling på Odense Universitetshospital er otte patienter døde undervejs i forsøgsperioden.

Til sammenligning døde én patient i kontrolgruppen, hvor patienterne blev behandlet på traditionel vis. Det fremgår af en rapport, som fagbladet Ingeniøren har fået adgang til.

Efterfølgende er behandlingen rullet ud over hele landet, og det møder nu kritik fra manden bag projektet, overlæge for fod- og ankelkirugi Jonny Frøkjær.

- Politikerne har følt, at teknologien har en fremtid og mange fordele. Derfor har de udrullet den over hele landet uden at sikre sig, at der rent lægeligt ikke er nogen ulemper eller risiko ved teknologien, siger han.

Det er ikke lykkedes at finde en årsag til overdødeligheden blandt sårpatienterne. Derfor kan man hverken udelukke eller fastslå, at den skyldes forsøget med telemedicin.

Ifølge overlæge Johnny Frøkjær bør overdødeligheden dog være en øjneåbner, når det kommer til fremtidig behandling med telemedicin.

- Man skal sørge for, at der er en solid videnskabelig dokumentation for, at man ikke påfører patienter en risiko ved at indføre ny teknologi, siger han.

På Odense Universitetshospital har overdødeligheden blandt forsøgspatienterne fået lægerne til at holde igen med den telemedicinske behandling af patienter, som har behandlingskrævende sår.