Efter maskerede mænd skød ansat: Fængselsbetjente sygemeldt på stribe

Siden en fængselsbetjent blev skudt i 2016, er sygefraværet i Nyborg Fængsel eksploderet.

For et år siden omkring midnatstid blev en fængselsbetjent passet op af maskerede mænd udenfor Nyborg Fængsel og skudt flere gange i benet. Arkivfoto (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Sygefraværet blandt fængselsbetjentene i Nyborg Fængsel er eksploderet, efter at en af deres kolleger for et år siden blev passet op af maskerede mænd udenfor fængslet og skudt flere gange i benet.

Sidste år ved denne tid estimerede Nyborg Fængsel, at sygefraværet for 2016 ville ligge på 17,3 dage per person. For 2017 regner Nyborg Fængsel med, at antallet sygedage vil være mere end fordoblet. Fængslets egne tal viser nu, at man estimerer, at der vil være 38,4 sygedage per person.

- Der er rigtig, rigtig mange langtidssyge, som simpelthen er gået fuldkommen ned med flaget og har fået stress og PTSD efter det her, siger formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye.

Han fortæller, at fængselsbetjentene generelt er under et massivt pres. De oplever trusler som ”jeg ved, hvor dine børn bor” og ”du ved godt, ham vi skød inde Nyborg? Skal du være den næste?”

- Selvom man med sin sunde fornuft godt ved, at det ikke betyder, at man bliver skudt næste gang, man forlader fængslet, så kommer det fra mennesker, som har vist, at de er i stand til at gennemføre det. Det slider i den grad på dig, når du hele tiden skal stille op til at blive svinet til på den måde, siger Kim Østerbye.

Institutionschef i Nyborg Fængsel, Henrik Marker, fortæller, at Nyborg Fængsel var i en god udvikling lige inden, skudepisoden ramte.

- Sygefraværet var stærkt faldende, men så oplevede vi desværre den her skudepisode, hvor en af vores ansatte blev skudt uden for fængslet i juli 2016. Siden da er sygefraværet desværre gået den forkerte vej, siger han.

Efter skudepisoden er områderne uden for Nyborg Fængsel blevet sikret med mere lys, flere hegn og flere kameraer, så det er blevet sværere at komme til fængslet uden at blive opdaget.

Ingen garantier

Fængslet er samtidig under skærpet opmærksomhed fra politiet, og fængselsbetjentene har fået mulighed for at kontakte politiet, hvis de bliver chikaneret i privatlivet eller på vej til og fra arbejde.

Kim Østerbye er glad for de mange tiltag, men de har ikke taget utrygheden fra fængselsbetjentene, fortæller han.

- Lige meget, hvad man gør, er der ingen, der kan give dig 120 procent garanti for, at du ikke bliver det næste skudoffer, siger han.

Skudepisoden var "vold under særdeles skærpende omstændigheder", fremgår det af et anklageskrift fra Fyns Politi. Et 20-årigt medlem af banden Black Army og en bandeleder er tiltalt i sagen.