Efter meningitis-dødsfald: Historisk få tilfælde

Baggrund: 2015 kan blive det år, hvor der er registreret færrest meningitistilfælde siden 1991.

Ifølge de foreløbige tal fra Statens Serum Institut for 2015 tyder det på, at vi får det laveste antal meningitistilfælde siden 1991.

En ung mand, der var elev på Efterskolen ved Nyborg, døde mandag af meningitis.

Eleven var hjemme på Sjælland på juleferie, da han fik konstateret sygdommen. Ifølge ledende embedslæge i Syddanmark Henrik Hansen skal hverken hans skolekammerater, lærere eller borgere generelt dog frygte at blive smittet med den farlige sygdom.

- Meningitis dukker op i ny og næ, men det er fuldstændig uforudsigeligt, hvor og hvornår. Der er en meget lille risiko for, at der opstår andre tilfælde i forbindelse med ét tilfælde, så den samlede risiko for smitte er meget lav, siger Henrik Hansen til DR Fyn.

Positivt lavpunkt

Ifølge Statens Serum Institut var antallet af anmeldte tilfælde af purulent meningitis, det vil sige meningitis fremkaldt af bakterier, 134 i 2014. Det var det laveste antal tilfælde siden 1991.

De foreløbige opgørelser for 2015 viser, at der er blevet registret 129 tilfælde. Hvis det tal holder, vil det være historisk lavt.

Den hyppigste årsag til bakteriel meningitis er pneumokokker efterfulgt af meningokokker, som er den alvorligste. Øvrige årsager er blandt andet listeria monocytogenes og haemophilus influenzae.

Der registreres cirka fem årlige dødsfald grundet meningitis i Danmark, hvor meningokokbakterier oftest er årsag.

Meningitis er betændelse i hinden omkring hjernen og rygmarven. Meningitis kan ud over bakterier skyldes virus, også kaldet viral meningitis. Viral meningitis kan være meget ubehagelig, men er sjældent farlig eller livstruende.

Bakteriel eller purulent meningitis er mere alvorlig. Den opstår, når bakterierne trænger igennem den barriere, der normalt beskytter centralnervesysem mod infektioner. Når bakterierne er trægt igennem til centralnervesysemet, kan man i løbet af kort tid - ofte få timer - blive alvorligt søg.

Intet ekstraordinært

Ifølge embedslægen i Syddanmark skyldes faldet primært faldet i antallet af meningokoktilfælde. For 2015 er der foreløbig registret 39 meningokoktilfælde. I begyndelsen af 1990’erne registrerede Statens Serum Institut mere end 200 tilfælde.

- Der har intet ekstraordinært været i denne vinter. Der har været enkelte tilfælde, og det er helt som forventet, siger Henrik Hansen.

Han forklarer, at der igennem de seneste uger har været to tilfælde af meningitis i Syddanmark - begge i det sydlige Jylland.

Alvorlig sygdom

Symptomerne på meningitis er typisk nakkestivhed, småblødninger i huden, hovedpine og opkast.

Meningitis kan ramme alle mennesker, men ses især hos børn, ældre og svækkede personer, hvor sygdommen i løbet af få timer kan udvikle sig til en livstruende infektion.

- Hvis man får symptomerne, er det ikke noget, man skal tage let på. Så skal man straks i kontakt med relevant lægebehandling, siger embedslægen i Syddanmark.

Der er i det danske børnevaccinationsprogram indført vaccination mod visse typer af pneumokokker og haemophilus influenzae type b.

Desuden er der tilgængelige vacciner mod meningokokker, men de anvendes ikke rutinemæssigt i børnevaccinationsprogrammet.

Er der påvist tilfælde af meningokoksygdom, vil personer, der har haft husstandslignende kontakt med patienten, blive tilbudt forebyggende behandling.

Elever er tilbage

På efterskolen i Nyborg er lærere og elever fortsat påvirkede efter dødsfaldet. 20 elever, som fejrede nytår med den afdøde elev, har derfor modtaget forbyggende antibiotikabehandling, og alle er tilbage på skolen, fortæller forstander på efterskolen Keld Schmidt.

- Der er heldigvis ikke nogen andre elever, der har smitten. De har af sikkerhedsmæssige grunde fået antibiotika, men ingen er smittet, siger forstanderen til DR Fyn.

De bakterier, der forårsager meningitis, findes ofte naturligt i slimhinder i luftvejene. Eksempelvis findes bakterierne ofte naturligt i næsen uden at give symptomer.

De kan overføres fra person til person ved dråbesmitte efter nys eller hoste eller ved direkte fysisk kontakt, men oftest er der ikke noget farligt ved bakterierne.

Tilfælde af bakteriel meningitis bliver omgående anmeldt til embedslægen.

FacebookTwitter