Efter nederlag i lokalbank: Finansmand vil sælge sine aktier

En afgørelse fra Finanstilsynet gjorde, at Jesper Bak fik frataget sine stemmeret i Totalbanken.

Der var lagt op til en mørk og stormfuld aften i Aarup på Fyn, da der onsdag var generalforsamling i Totalbanken.

Normalt afholdes generalforsamlingen i bankens egne lokaler, men deltagerlisten var onsdag mere en tredoblet, og mødet var derfor rykket til større lokaler i Aarups Fritidscenter.

Forud for mødet var fronterne mellem trukket hårdt op.

På den ene side stod bankens næststørste aktionær og bestyrelsesformand, Poul Fischer, der har opbakning fra resten af repræsentantskabet.

På den anden side stod Heine Delbing, der er bankens største aktionær, og finansmanden Jesper Bak, der i slutningen af sidste år købte ti procent af banken.

Men blæsten udeblev.

Tirsdag blandede Finanstilsynet sig nemlig i sagen og fratog storaktionærerne Jesper Bak og Heine Delbing, som tilsammen ejer omkring 37 procent af bankens aktier, deres stemmeret.

Det betyder, at der fremover ikke bliver lavet dramatik om i Totalbankens ledelse. Noget de to aktionærer ellers havde varslet.

Efter blot fem måneder som aktionær vil Jesper Bak nu overveje at sælge sine aktier i Totalbanken. (Foto: Jonatan Grau Møller)

Jesper Bak ser udfaldet som et stort nederlag. Så stort, at han allerede efter fem måneder overvejer at sælge sine aktier igen.

- Jeg vil ikke være aktionær i et foretagende, hvor jeg ikke kan få indflydelse på de aktier, jeg har. Nu er der sat nogen til at forvalte mine ti procent, og dem har jeg ikke tillid til, siger han.

Helt så drastisk ser bankens største aktionær, Heine Delbing, dog ikke på tingene.

- Jeg har meldt ud, at jeg gerne vil have mine aktier på livstid. Jeg sælger kun, hvis jeg bliver frosset ud, eller hvis det går dårligt for banken, forklarer han.

Ville overtage banken

De to storaktionærer blev frataget deres stemmeret, fordi Finanstilsynet vurderede, at de sammen havde planer om at overtage banken.

Planen var at skære repræsentantskabet ned fra 20 til 10 medlemmer for på den måde at opnå større indflydelse på bankens beslutninger.

Sådanne planer skal have en godkendelse fra Finanstilsynet, og den valgte tilsynet tirsdag eftermiddag ikke at give til Jesper Bak og Heine Delbing.

For de mindre aktionærer vakte Finanstilsynets beslutning til gengæld stor begejstring.

- Det betyder meget, at vi har vores lokale bank, der har relationer til det lokale erhversliv. Jeg er sikker på, at det ville forsvinde, hvis der kom store ændringer, fortæller Karsten Pedersen, der har været kunde og aktionær i Totalbanken i mere end 50 år, og som også var mødt op til onsdagens generalforsamling.

Netop det lokale fodfæste betyder meget for småaktionærerne, og det har også været det største kritikpunkt af Heine Delbing og Jesper Bak.

- Grundlæggende har jeg ikke noget imod forandringer, men det skal være på en ordentlig måde, så man stadig sikrer det lokale liv. Det kunne jeg godt frygte med de mennesker, der kommer ind i banken, siger småaktionæren Thomas Trautner.

Men der er altså også dem, der mener, at tiden er løbet fra Totalbanken og dens ledelse.

- Heine Delbing har nogle tanker om en mere moderne Totalbanken, og det synes jeg, bestyrelsen burde lytte til, siger Niels Knudsen, der ejer en lille portion aktier i Totalbanken.

  • Stort set alle 200 stole var i brug i Aarup Fritidscenter, da der onsdag aften blev afholdt generalforsamling i Totalbanken. (Foto: Jonatan Grau Møller)
  • Stemmesedlerne skulle i brug, da der blev stemt om, hvorvidt bankens repræsentantskab skulle skæres ned fra 20 til 10. (Foto: Jonatan Grau Møller)
1 / 2

Stor interesse for banken

Efter generalforsmlingen onsdag aften var der stor lettelse at spore hos bankdirektør Ivan Sløk.

- Det vigtigste for banken er, at der kommer ro på. Det er ærgerligt, at der er to aktionærer, der er dybt uenige om, hvordan banken skal se ud. Men det vigtigste er, at få valgt den bestyrelse vi vil have, så vi kan komme videre, siger han.

Ifølge bankdirektøren går banken - også uden Jesper Bak - en god fremtid i møde. For som bekendt er dårlig omtale bedre end ingen omtale.

- Vi har ikke oplevet en kundeflugt. Tværtimod har vi oplevet en stor interesse for banken, siger Ivan Sløk.

Facebook
Twitter