Efter spare-skandale: Odense finder ny direktør

Tidligere skolechef skal være ny direktør Børne- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune, der kæmper med underskud og personaleflugt

Poul Anthoniussen bliver ny chef for Børn- og Ungeforvaltningen i Odense. Den tidligere chef blev fyret, efter DR Nyheder afslørede systematisk lovbrud i forvaltningen.

Det bliver den tidligere skolechef i Odense, Poul Anthoniussen, der nu skal stå i spidsen for den skandaleramte børne- og ungeforvaltning i Odense.

Anthoniussen blev her til aften officielt udpeget, men har allerede siddet i chefstolen som konstitueret efter hans forgænger, Peter Pietras i september blev fyret i kølvandet på den meget alvorlige sag om ulovlige besparelser på udsatte børn og unge i kommunen.

Svært at finde nye folk

Sagen, som DR Nyheder afslørede, har sat sig dybe spor i forvaltningen, og Anthoniussen har da heller ikke lagt skjul på at særligt området med udsatte børn og unge har været i knæ, siden i alt tre chefer blev fyret for det, som ifølge en advokatrapport var "systematisk lovbrud i forvaltningen".

Børnesagen i Odense
  • For at spare penge besluttede Odense Kommune lige før sommerferien at lukke hver femte sag om udsatte børn og unge.
  • I alt op mod 180 sager skulle lukkes inden 1. september.
  • Først da DR Nyheder kunne fortælle om kommunens planer i slutningen af august, blev lukningen af sagerne trukket tilbage. Flere eksperter konkluderede over for DR, at Odense Kommune handlede ulovligt.
  • Da sagen kom frem, besluttede rådmand Susanne Crawley (R) at få lavet en ekstern undersøgelse af sagen.
  • Undersøgelsen konkluderede 14. september, at der var sket planlagt og systematisk lovbrud i Odense Kommune.
  • Samme dag blev forvaltningens direktør fyret. Ifølge undersøgelsen havde han ikke det direkte ansvar for lovbruddet, men rådmanden mente ikke længere, at hun havde tillid til ham. Senere er yderligere to chefer i kommunen blevet fyret, fordi kommunen mener, de stod bag det planlagte og systematiske lovbrud.
  • I alt 107 sager nåede at blive lukket, inden historien kom frem.

Blandt andet har kommunen haft så svært ved at finde socialrådgivere, der vil arbejde i Odense, at man har været nødt til at hyre vikarer, der er næsten dobbelt så dyre.

Sagen om de ulovlige besparelser opstod fordi der skulle spare penge i kommunen. Men siden er behovet for besparelser blot vokset og vokset.

Og selv om borgmester Anker Boye ved en lynaktion i sidste uge fandt 20 millioner kroner til at afværge blandt andet lukning af skovbørnehaver og færre lærere i skolerne, så er der allerede nu lagt op til besparelser i millionklassen de kommende år.

Poul Anthoniussen er uddannet lærer i 1995 men har de seneste år haft lederstillinger blandt andet som skolechef i Middelfart og Odense.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.