Efter Umbrella-sagen: Unge dropper i stigende grad at sende nøgenbilleder uden samtykke

Der er sket en halvering i antallet af unge, som videresender intime billeder uden samtykke.

- Hvis vi sender et nøgenbillede videre, så kan vi ødelægge et andet menneskes liv, lyder det fra gymnasieelev. (Foto: DR Grafik)

Umbrella-sagen på telefonerne. Viborg-mappen på computerdrevet. Offensimentum-gruppen på Facebook.

Tre eksempler på, at tusindvis af unge har set og videredelt intime billeder og videoer. Det tyder dog på, at unge danskere har lært noget af sagerne.

Der er nemlig sket en halvering i antallet af unge, som videresender billeder uden samtykke. Det viser en ny undersøgelse udarbejdet af fagudvalget Digital Dannelse fra SSP Samrådet.

Det er helt klart en positiv udvikling, lyder det fra Center for Digital Pædagogik.

- Den ureflekterede videredeling - der er flere blevet klogere, siger seniorrådgiver Jonas Ravn.

Det er især gymnasieeeleverne, som har ændret adfærd. I 2017 havde 6,1 procent af de unge delt billeder uden samtykke, i år er tallet under to procent.

Dét har fået tallene ned

Jesper Mørkholt fra Digital Dannelse har været med til at lave analysen, og han mener, at især de mange sager, der har været i medierne har haft en stor betydning for den positive udvikling:

- Umbrellasagen og sagerne bagefter har givet et kæmpe fokus på, hvad man må og ikke må. Der har også været en kæmpe indsats fra skoler og SSP, der har lavet forebyggende undervisning, siger han.

Og det er ikke kun børnene og de unge, der har været på skolebænken. Det har forældrene også, så de har vidst mere om, hvad deres døtre og sønner deler.

Ifølge Jonas Ravn kan man dog ikke bruge de positive tal til at tænke, at nu har man løst problemet med deling af nøgenbilleder.

- Men det siger noget om, at medieindsaten og indsatsen ude på skolerne kan have været med til at flytte nogle i den rigtige retning, siger han og uddyber:

- Jeg gad godt sige, at vi fik det udryddet helt. Men det tror jeg personligt ikke på. Omvendt kan vi gøre dem, der er uvidende eller dem, der har fået det blåstemplet af deres venner, klogere.

Overrasker ikke unge

På Tornbjerg Gymnasium i Odense overrasker de nye tal ikke. Her er flere af eleverne blevet bevidste om, at billeddelinger kan have store konsekvenser:

- Vi har fået øjnene op for, hvor forkert det kan være. Vi skal respektere andre mennesker. Hvis vi sender et nøgenbillede videre, så kan vi ødelægge et andet menneskes liv, forklarer 19-årige Jesper Eriksen.

Andreas Frydensbjerg Jakobsen er 16 år og går til daglig i 1.g på Nyborg Gymnasium. (Foto: Sofie Møller Themsen © dr)

På gågaden i Aarhus kommer udviklingen heller ikke bag på 16-årige Andreas Frydensbjerg Jakobsen, som til daglig går i 1.g på Nyborg Gymnasium. Han synes, at han har kunnet mærke en forskel - også i sine egne vennegrupper.

- Man er blevet opmærksom på det, fordi det har været i aviser og i fjernsynet. Man er blevet gjort opmærksom på, hvor store konsekvenser det kan have for unge mennesker – også senere henne i livet.

Sager afskrækker

For 18-årige Sofie Amalie Skovborg er det særligt Umbrella-sagen, hvor politiet sigtede flere end 1000 unge for at dele en nøgenvideo for to år siden, der har givet stof til eftertanke.

Hun blev overrasket over, at det også kunne få konsekvenser for at have materiale liggende på sin mobil.

- Det afskrækker i hvert fald mig meget i forhold til, hvad folk sender til mig. Så skyndte jeg mig at slette samtaler, så jeg ikke endte ud i noget. Det var lidt chokerende, hvor hurtigt det kunne gå galt for folk.

Og det har da også sat gang i snakken i venindeflokken.

Signe Rikken Holm og Sofie Amalie Skovborg går på Viborg Gymnasium. (Foto: Sofie Møller Themsen © dr)

- Vi har snakket om, at det er dumt. Selvfølgeligt er det aldrig i orden, at folk deler det, men at man heller ikke burde sende det i første omgang, siger hun.

18-årige Signe Rikken Holm tror, at det hænger sammen med, at unge har fundet ud af, at de må passe på sig selv - for det er ikke sikkert at flammen, der skal have billedet, gør det:

- Selvom man stoler på den person, man sender det til, så kan det gå galt lige meget hvad. Det er noget med at passe på, hvad man gør, og hvad man sender.

Og derfor kan man vælge helt at lade være med at rode sig ud i det med nøgenbilleder og i stedet gøre som 16-årige Andreas Frydensbjerg Jakobsen.

- Så kan man jo bare være sammen i stedet for at tage billeder af det, som ligger rundt omkring, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk