Eks-jugoslavere får for lidt i pension

Mange eks-jugoslavere får for lidt i pension i Danmark. Det mener to advokater.

48 årige Kemira får i dag 9.541 kroner før skat i førtidspension. Et beløb, som hendes advokat Erik Arnholm mener, skulle være 17.347 kroner. (Foto: DR- Johnny Krone)

Mange flygtninge fra det tidligere Jugoslavien får for lidt i pension.Det mener to advokater, som i den senere tid har fået mange henvendelser om problemet.Eks-jugoslaverne får ikke medregnet deres arbejdstid fra Jugoslavien, når deres pension skal beregnes, og det rammer dem hårdt.  Erik Arnholm er advokat for 48 årige Kemira fra Odense, som er en af de ramte.LYT: - Jeg har været meget syg og kommunen har givet mig pension, fortæller KemiraArbejdstid afgørende for pensionens størrelseHan har i flere år kæmpet en kamp for at få hendes arbejdstid fra Jugoslavien medregnet, når størrelsen af den danske pension skal beregnes. En beregning som er helt afgørende for pensionens størrelse.- Jeg syntes, jeg har gode argumenter, regler og konventioner jeg kan henvise til, og alligevel bliver det bare forhalet og negliseret, siger Erik Arnholm.Erik Arnholm mener reglerne, ifølge en konvention fra 1979 mellem Danmark og det tidligere Jugoslavien, er meget klare.Danmark tilsidesætter de internationale regler, siger han.

Advokat: Reglerne er klareEn sag fra Viborg viser, at han kan have ret. Her har advokat Solveig Værum Nørgaard fået medhold i en lignende sag. Hun mener, at reglerne er ganske klare.- Den overenskomst finder stadigvæk anvendelse. Det har ministeriet slået fast i nogle tidligere bekendtgørelser, fortæller Solveig Værum Nørgaard.- Men det har man ikke været opmærksom på. Og det har betydet at rigtig mange eks-jugoslaver får en meget lav pension i Danmark, siger Solveig Værum Nørgaard.Pension beregnes på opholdstidEks-jugoslaverne får det, som kaldes en brøkpension, fordi man forholder sig alene til den opholdstid de har haft i Danmark.Det er Udbetaling Danmark og i sidste ende Den Sociale Ankestyrelse, der afgør, hvor meget pension, eks-jugoslaverne skal have.Ankestyrelsen oplyser til DR Fyn, at de i øjeblikket er i gang med at undersøge, om kommunerne giver eks-jugoslaverne den rette sats.

Facebook
Twitter