Ekspert kritiserer politiets egen evaluering af dialogprojekt i Vollsmose

Forsker fra Syddansk Universitet mener rapport er partisk.

En evaluering roser politiets arbejde med dialogprojektet i Vollsmose, men forsker er kritisk over for evalueringen. (Foto: Malte Kristiansen © Scanpix)

I en evalueringsrapport af et markant dialogprojekt i Vollsmose roser Fyns politi deres eget projekt, men evalueringen møder nu hård kritik af forsker.

- Det er jo et partsindlæg, som ikke duer til at bygge videre initiativer videre på.

Det mener lektor Helle Lykke Nielsen ved Syddansk Universitets Center for Mellemøststudier, der har læst politiets evaluering i forbindelse med sin egen forskning.

- Evalueringen dokumenterer ikke de ting, som politiet konkluderer på projektet. Jeg har sådan undret mig over, hvorfor politiet har lavet den. Man roser sit eget projekt, og det kan sagtens være at projektet er rigtig fint, men der er ikke rigtig nogen dokumentation for, hvorfor de roser det, siger Helle Lykke Nielsen.

Dialogprojektet blev sat i værk af den tidligere politidirektør Poul Løhde i 2013, og målet var en bedre dialog med borgere i Vollsmose - især borgere, der ikke umiddelbart stolede på politiet. Og ifølge evalueringen lykkedes det for politiet.

Men Helle Lykke Nielsen mener, at evalueringen mangler data for, hvad der reelt er foregået, at den bygger på avisartikler, og at der har været interviewet for få personer, hvoraf fire af de ni, der svarer, kommer fra politiet selv.

Dialogprojekt afsluttet efter tre år

Dialogprojektet har i tre år arbejdet på at forbedre forholdet mellem politiet og bydelens lovlydige borgere, men politiets egen evaluering er så ringe, at det faktisk ikke er muligt at afgøre om projektet har været en succes eller ej, mener Helle Lykke Nielsen.

- Som den foreligger her, kan den kun bruges til, at politiet fortæller sig selv og den undrende omverden, hvor gode de er, siger Helle Lykke Nielsen.

Politidirektør ved Fyns Politi Kit Claudi Grøn Iversen afviser kritikken og siger, at der er tale om en evaluering, der aldrig har været tænkt som videnskabelig.

- Det, vi har lavet, er en intern evaluering med henblik på at understøtte de beslutninger, vi skulle træffe om, hvorvidt projektet skulle fortsætte, når det udløb i 2016, eller om vi skulle lukke projektet, siger hun.

Kit Claudi Grøn Iversen er dog enig i, at den ikke lever op til kravene i en forskningsbaseret evalueringsrapport, men sådan er rapporten heller ikke tænkt.

- På lange strækninger kan man sige, at hvis man måler den op imod forskningsinstitutioners tilgang til evalueringsrapporter, så har hun fuldstændig ret. Men det er ikke det, vi har lavet, forklarer hun.

Dialogprojektet har kørt fra 2013 til 2016, og politiet har valgt at gøre det til en integreret del af driften i 2017.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.