Ekspert om grådige kommuner: "De opfører sig som velfærdsdanskeren"

Hele 70 ud af 98 kommuner stempler sig selv som dårligt stillede ved at søge særlig støtte fra staten.

Danmark har formentlig de rigeste kommuner i verden, anslår professor i statskundskab på Syddansk Universitet, Poul Erik Mouritzen.

Alligevel søger 70 ud af 98 kommuner særlig støtte fra staten. Støtte, som kun er tiltænkt de dårligst stillede kommuner. Det får professoren til at studse:

- Det er paradoksalt, at 70 danske kommuner føler sig dårligt stillede, ikke mindst når der aldrig har været så mange penge på kistebunden. For samfundet er det en usund opførsel, for det lokale ansvar lider under den indstilling, og så forsvinder grunden til kommunalt selvstyre.

Kommuner tager, hvad de kan få

I øjeblikket søger de danske kommuner deres særlige støtte fra staten op mod årets budgetforhandlinger. På Fyn søger ti ud af ti kommuner støtten til de dårligst stillede.

Det er en mentalitet, som professor Poul Erik Mouritzen genkender fra almindelige danskere:

- Kommunerne er begyndt at opføre sig som den typiske velfærdsdansker. Man tager, hvad man kan få fat i.

Kommunerne bliver opdraget til at være afhængige

Og når flertallet af kommuner vil have særlig hjælp fra staten, så gør de bare, hvad staten har opdraget dem til, siger professor Poul Erik Mouritzen:

- Det er en logisk konsekvens af statens opførsel. Kommuner opfører sig som interesseorganisationer, som skal have mest muligt ud af staten, fordi de kan ikke regulere gennem lokale skatter længere.

- Med kommunalreformen troede nogle, at kommunerne ville kunne klare sig med generelle tilskud, men det er kun gået den anden vej, siger professor Poul Erik Mouritzen.

Ingen konsekvens for uansvarlige kommuner

Professoren ser, at kommunerne mangler incitament til at klare sig selv:

- I kommuner, der har opført sig økonomisk uansvarligt, kommer staten og rydder op efter dem. Et grelt eksempel er Frederikshavn, som førte en uansvarlig politik i fire år og nu bliver hjulpet.

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk