Ekspert: Virksomheder må gerne laver regler for medarbejdernes parkering, hvis det kan begrundes

Nogle virksomheder har indført regler for, hvordan medarbejderne skal parkere deres bil på arbejdspladsen.

På flere arbejdspladser har man indført regler for, at du som medarbejder skal bakke ind i p-båsen for at mindske risikoen for ulykker. (Foto: © Morten Germund, Scanpix)

Bak ind i p-båsen, spis sundt, brug dit hæve-sænkebord mindst en halv time om dagen.

Hvor går grænsen egentlig for, hvad virksomheder må indføre regler for?

Undersøgelser fra Havarikommisionen har vist, at det er mere sikkert, hvis du bakker din bil ind i en p-bås, og det har fået flere virksomheder til at indføre en tvungen regel om, at ansatte skal bakke ind i p-boksene, når de møder på job.

Men er det egentlig i orden at indføre den slags regler på arbejdspladsen?

Ifølge Lise Moth, advokat med speciale i ansættelsesret, kan man som virksomhed og arbejdsgiver fastsætte retningslinjer og regler for sine medarbejdere i det omfang, det kan begrundes af hensyn til virksomheden.

- I tilfældet med parkeringen er det klart, at hvis man kan nedsætte den skade, der bliver lidt i løbet af et år, fordi der er færre uheld, så er der jo en effekt ved det, siger hun.

Det er blandt andet hos virksomhederne NCC og Vestas, at man har indført regler om, at man skal bakke ind i p-båsene, men indtil videre uden bestemte sanktioner, hvis man ikke overholder reglen.

Lise Moth mener heller ikke, at der skal være sanktioner, hvis man ikke overholder reglerne.

- I første omgang må en løftet pegefinger må være nok. Men i sidste tilfælde kan man ende med en bortvisning for overtrædelse af den her slags, men tit vil det nok ende med, at man indskærper og indskærper igen, hvis folk ikke overholder reglerne, siger Lise Moth.

Ingen ryge- og alkoholpauser

Inden for en lang række andre forhold kan virksomheder ligeledes indføre faste regelsæt.

I dag er man som virksomhed forpligtet til at gå ind og forbyde rygning på arbejdspladsen, men det gjorde man ikke tidligere, og alkohol på arbejdspladsen var heller ikke uhørt førhen.

- For eksempel har det jo tidligere været meget almindeligt, at man drak en eller flere øl i frokostpausen, i hvert fald på nogle arbejdspladser, men det ser man jo ikke i dag, siger hun.

For selv om frokostpausen er fritid, kan man som arbejdsgiver i dag godt fastsætte regler for, hvad der er tilladt i pauserne, forklarer Lise Moth og understreger, at det er svært at sige, hvad man kan og ikke kan som arbejdsgiver, fordi der sker en udvikling hele tiden.

- Man kan ikke fastsætte retningslinjer til højre og venstre, hvis der ikke er en eller anden praktisk grund til det, og man skal også have en saglig forventning om, at man kan undgå skader ved det. Det afgørende er, om det har en betydning for arbejdsgiveren, eller om det i virkeligheden er noget, man gør af moralske eller etiske årsager, forklarer Lise Moth.