Eksperter: Mange underretninger om mistrivsel er godt

Kommuner overdynges af underretninger om børn, som mistrives. Men den store opmærksom er godt, mener eksperter.

Antallet af underretninger om mistrivsel er steget voldsomt de seneste fem år. I halvdelen af de fynske kommuner fortsætter stigningen. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Misrøgt, vold eller overgreb. Hvis du har mistanke om, at et barn mistrives, skal du underrette kommunen om det. Det er danskerne blevet flittige til.

Knap 8.000 gange blev de fynske kommuner sidste år kontaktet af borgere eller ansatte, der var bekymrede for et barns trivsel. Det viser en opgørelse, som DR Fyn har lavet.

Antallet af underretninger er steget stødt i flere fynske kommuner. (Foto: Grafik: Sine Skott)

De mange underretninger på Fyn er ikke enestående. Samme billede ses flere andre steder, siger eksperter.

- Det betyder, at de professionelle og de almindelige mennesker i Danmark er blevet bekymrede og mere opmærksomme på, om børnene har det godt eller ej, siger forsker i socialt arbejde ved Aalborg Universitet Karin Kildedal.

De mange indberettede bekymringer er en god ting, mener eksperterne.

- Hellere underrette en gang for meget end en gang for lidt, så professionelle kan undersøge det nærmere, siger Anne Jørgensen, formand for socialrådgiverne i Syddanmark.

Men de professionelle skal huske at handle selv, lyder opfordringen:

- I nogle tilfælde handler det om forebyggende arbejde. Hvis børnene har nogle problemer, som skolen eller børnehaven kan tage sig af ved at snakke med forældrene, så behøver det ikke at skulle ind til kommunen, siger Karin Kildedal

- Det er kun de mest alvorlige, som de skal tage sig ind, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.