El-færgen Ellen begejstrer på jomfrurejse: 'Den er smuk som en svane'

Passagererne var glade for jomfruturen med færgen Ellen, der er drevet af 50 tons batterier.

Skroget blev leveret for sent.

Motoren brændte sammen tre gange under prøvesejladserne.

Og som var det fra næbet på pelikanen Pelle i Rasmus Klump, har Ærø måttet fiske 30 millioner kroner ekstra op af kommunekassen.

Men alt det er fortid. For nu sejler hun endelig: El-færgen Ellen.

Kl. 6.20 torsdag morgen stævnede hun ud fra havnen i Søby på Ærø og satte kursen mod Fynshav på Als.

Ombord var ærøboen Claus Grube, og han var begejstret for den nye færge.

- Det er pragtfuldt. Der er behagligt og roligt på færgen, og den går med en rigtig fin fart, siger han og fortsætter.

- Det er spændende at være med til, og jeg synes, det er dejligt, at Ærø kan være forrest, når det kommer til klimavenlige løsninger.

Ole Jensen tager turen fra Fynshav til Bøjden to gange om ugen og bemærkede, at Ellen sejler hurtigere end sine konkurrenter. (Foto: William Sonne Kaalø)

Også lastbilchaufføren Ole Jensen fra Sønderborg, der to gange om ugen er med færgen, bemærkede, at de store batterier formåede at skyde en fornuftig fart.

- Det går lidt hurtigere, og det er fint, hvis man kan få nogle flere afgange til Ærø. Og så er det godt for miljøet, siger han.

Som en sejlbåd

Det var meningen, at færgen skulle have været taget i brug i juni 2017. Men torsdag morgen virker det som om, at alle udfordringerne er pakket væk og glemt.

Ellen larmer mindre end en normal færge, mener Arne Hansen. (Foto: (C) DR Nyheder)

- Vi er positivt overrasket, må jeg sige. Den motorlyd, der normalt er der, er væk. Selvfølgelig kan du stadigvæk høre en rumlen, men det er ikke det samme som motorlyd, siger Arne Hansen, der er lastbilschauffør fra Brørup.

Den opfattelse deler Knud Møller Paulsen, der bor ved Flensborg Fjord, men som har et hus på Ærø.

Lydniveauet gør, at det er som at sejle i en sejlbåd, mener Knud Møller Paulsen. (Foto: (C) DR Nyheder)

- Det er fantastisk, at den sejler på el. Det er fremtiden. Der er ingen larm. Det er nærmest som at sejle i sejlbåd, siger han.

Jomfrusejladsen var også længe ventet hos Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen (S). Også han var begejstret for den lille ny, der i lastrummet er ladet med 50 tons batterier.

- Den blev lidt dyrere, end vi har regnet med. Men den er værd at vente på. Det er som et eventyr med H.C. Andersen. Den har været meget udskældt og været meget igennem, men nu er det en smuk svane, siger han.

Kom med ned i Ellens maskinrum: