EL: Kommuner, ankestyrelse og minister skal rydde op

Enhedslisten vil have, at kommunerne og Ankestyrelsen skal tvinges til at rydde ordentligt op, efter de ulovligt har stoppet dagpenge hos borgere. Og ministeren skal hjælpe til.

'Kære sygedagpengemodtager, måske skylder vi dig penge.' Det er budskabet i en række annoncer, som fynske kommuner i de kommende uger vil indrykke i lokale ugeaviser. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

De fynske kommuner vil de kommende uger indrykke annoncer i de lokale ugeaviser.

Annoncerne kommer, efter Højesteret i efteråret afgjorde, at det var ulovligt, at danske kommuner gennem flere år stoppede borgeres sygedagpenge med tilbagevirkende kraft.

Med annoncerne forsøger kommunerne at finde borgere, som havr penge til gode fra det offentlige og dermed få genoptaget deres sag. Men det er ikke nok, mener Enhedslistens Finn Sørensen.

- Der er kun en ting at gøre, når man har forulempet borgernes retssikkerhed. De skal rydde op ved at gennemgå alle sagerne, siger han.

Kommunerne mener, at de drukner rent administrativt, hvis de skal gennemgå samtlige sager.

- Vi har cirka 4000 nye sager om året, så det er ret mange sager, vi kan blive nødt til at kigge på. Men jeg synes, at det er fair nok, at de gerne vil have penge tilbage, siger arbejdsmarkedschef i Nordfyns Kommune, Søren Nielsen, til DR Fyn.

Men Finn Sørensen mener, at borgerne skal have mere end en undskyldning. Derfor har han han kaldt ministeren i samråd.

- Det mindste, han kan gøre, er at sende et brev ud til alle kommunerne, hvor der med store bogstaver står, at de skal gennemgå alle sagerne, siger han og håber, at midlerne vil følge med opgaven.

Det var Ankestyrelsen, som godkendte, at kommunerne kunne stoppe borgeres sygedagpenge med tilbagevirkende kraft, men det fandt Højesteret ulovligt. Derfor kan et stort antal danskere have penge til gode fra det offentlige og dermed få genoptaget deres sag.

Beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen har ikke ønsket at kommentere Enhedslistens krav i dag.

Hans presseafdeling henviser til, at ministeren tidligere har svaret på et §20-spørgsmål om sagen. I det svar henviser han til, at kommunerne kan nøjes med at annoncere, hvis det medfører betydelige administrative vanskeligheder at finde frem til sagerne.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.