Elcykler får folk til at droppe bilen

To fynske forsøg viser, at mange gerne springer på en elcykel i stedet for at sætte sig ind i en bil.

Tre uger med en elcykel kan overbevise mange om, at det er bedre at sætte fødderne på cyklens pedaler i stedet for bilens speeder.

Det viser erfaringer fra to fynske forsøg. I Svendborg har folk testet elcykler det seneste halve år. Efter prøvetiden vælger mange at fortsætte med at cykle.

- Det er jo ligesom at have medvind på cykelstien, siger pensionist Per Johnsen fra Svendborg, der har deltaget i forsøget med elcykler. 

Køber deres egen elcykel

Per Johnsen har dårlige lunger og kan derfor ikke cykle på en almindelig cykel. Efter at have testet elcyklen er han nu klar til at springe ud som elcyklist på sin egen strømdrevne cykel.

- Jeg kan klare at komme på lange cykelture med elcyklen. Og så er den nemmere at parkere i byen end bilen, siger han.

Også i Odense bliver der testet elcykler. Kommunen er med i det landsdækkende forsøg "Test en elcykel" og her er erfaringerne de samme som i Svendborg.

I forsøget har de første 235 testpersoner har i gennemsnit cyklet 50 km om ugen. Og i Odense har mange efter forsøget er slut, købt deres egen elcykel.

Elcykler gavner miljøet

Der er to væsentlige årsager til, at kommunerne gerne vil have folk op på elcyklen: Det er godt for både kroppen og miljøet.

- Vi skal begrænse udledningen af CO2 fra biler, men det er svært at flytte folk fra bilerne. Nu har vi lånt cykler ud i et halvt år og det har faktisk fået folk over på cyklerne, siger Charlotte Vesterlund McAinsh, der er klima- og energikoordinator i Svendborg Kommune.

En elcykel er meget mere miljøvenlig end en bil. Selv om den kører på strøm, så udleder den kun 12 gram CO2 per kilomter, mens en benzinbil i gennemsnit udleder 132 gram.