Elever bliver undervist i små telte: Skole må lukke kommentarspor efter shitstorm

Forældre og elever bakker op om undervisning i enmands-telte på Risingskolen. Men Facebook koger over i vrede.

Lucas Neckelmann har været glad for undervisningen i det blå telte. Men han er chokeret over, at voksne mennesker kan finde på at skrive så grimme ting på facebook. (Foto: PRIVATFOTO © dr)

En stribe blå enmands-telte, som eleverne i 7. a har fået undervisning i, har bragt Risingskolen i Odense ud i en shitstorm.

Skolen mener selv, at de har fundet et kreativt alternativ til online-undervisningen, men deres glade Facebook-opslag om løsningen er blevet mødt med vrede.

Opslaget har fået mere end 1000 kommentarer, og langt hovedparten af dem er i negative vendinger.

Men mens forældre og elever i stor stil har bakket op om skolen, så kommer de grove kommentarer fra personer, som ikke umiddelbart har noget med skolen at gøre. Her er lærere blevet mødt med kommentarer om, at de er ”stjernepsykopater”, og at de bør fyres på stedet, eller at skolen ikke burde komme i nærheden af børn igen.

Og den grove tone kommer bag på skolens leder, Pernille Wessel.

- Vi blev overrumplede over de mange kommentarer, og vi blev i særdeleshed overrasket over tonen og det indhold, der var i rigtig mange kommentarer, siger Pernille Wessel.

Astrid Haug er ekspert i sociale medier, og hun er ikke overrasket over, at tonen er hård. Hun undrer sig alligevel over, at det lige netop er dette opslag, som pludselig får folk til tasterne.

- I det her tilfælde har jeg indtryk af, at mange måske får en del af historien, og man ikke kender baggrunden. Man reagerer på billedet følelsesmæssigt, og så er der ikke særlig langt fra, at man tænker noget, til man skriver direkte på Facebook. Og der får man sagt og skrevet nogle ting, som man nok ikke ville sige til folk, hvis man stod over for dem ansigt til ansigt, siger Astrid Haug.

Opslaget fra Risingskolen er blandt andet delt på facebookgruppen "Folkebevægelsen mod frihed", som forholder sig kritisk til coronarestirktionerne. Og dét kan have været med til at få netop dette opslag til at tiltrække sig negativ opmærksomhed.

- Nogle af de her shitstorms kan være mere eller mindre orkestrerede. Så der kan godt ligge en anden dagsorden, end at man egentlig har et problem med den her skole, men at man har en større politiske dagorden bagved. Det ser vi meget i det politiske Danmark, at man på den måde kan præge en debat ved at gå ind og lave sådan et masseangreb, som også er tilfældet her, siger Astrid Haug.

Chokeret over voksne mennesker

Teltene er foreløbig kun blevet brugt til undervisning af 7.a. En af dem, der har siddet på skolebænken i et telt, er Lucas Neckelmann, og han synes, den alternative undervisningsform er en god ide.

- Man kan godt blive træt af at sidde hjemme foran en skærm hele dagen, så det er federe at sidde udenfor og være sammen med sin klasse og få noget frisk luft. Det er et fedt alternativ, siger Lucas Neckelmann.

Men den hårde og grove tone overrasker 7. klasseseleven.

- Jeg er lidt chokeret over, at voksne mennesker kan finde på at skrive sådan noget på Facebook. Jeg synes, jeg har de mest fantastiske lærere i verden. Dem, der har kommenteret, kender jo ikke mine lærere, så det er lidt chokerende, at de kan finde på at skrive sådan noget til dem, siger Lucas Neckelmann.

Mor svinet til i kommentarfeltet

En anden, som har måtte lægge ryg til mange grimme ord, er Camilla Bech-Jensen. Hun har selv to børn på skolen og bakkede op om ideen med undervisning i telte i skolens Facebook-opslag. Det gjorde hun ved at skrive, at det var en fed løsning, og at hun gerne så det bredt ud til flere årgange.

Og så røg der ellers flere grove og personlige kommentarer tilbage, som hun lige skulle sunde sig over.

De blå telte betyder, at eleverne kan få udendørsundervisning i stedet for online-undervisning. (Foto: Risingskolen)

- Det er super ubehageligt, at man på en folkeskoles facebookside, hvor mine børn går, og hvor jeg roser initiativet på en hjemlig og tryg måde og derefter kan opleve den form for chikane, som jeg næsten syntes, det var, siger Camilla Bech-Jensen.

Hendes opslag endte med at få 35 kommentarer, inden kommentarsporet blev lukket. Hun kendte ingen af dem, der kommenterede, og hun undrer sig over, at hendes kommentar fik så mange reaktioner fra fremmede.

- Det var meget personligt, og debatten tog en helt anden drejning, hvor det slet ikke var Risingskolen, som var omdrejningspunktet.

Selv om skolens initiativ har vakt stor debat, og de har valgt at lukke kommentarsporet, så kommer det ikke til at ændre den måde, som Risingskolen fremadrettet vil tilrettelægge undervisningen – eller hvordan den bruger Facebook.

- Vi bruger vores facebookside til at fortælle, hvad skolen laver, og hvordan vi laver undervisning og læring. Og det tænker jeg, vi bliver ved med at gøre, siger skoleleder Pernille Wessel.

DR Fyn har forsøgt at få en kommentar fra nogle af de personer, der har kommenteret med personlige angreb. Det har ikke været muligt.

FacebookTwitter