Elever gjorde kvantespring: Kommuner skal lære af lynkurser

Folkeskolen skal lave fokuseret arbejde med mindre elevgrupper, lyder det fra en ekspert. Odense Kommune agter at rulle svage elevers forløb op efter succeskursus.

Folkeskolen skal tage ved lære af lynkurser, hvor svage elever gør store fremskridt blandt andet takket være arbejde i mindre grupper. (Foto: © Colourbox, Colourbox)

54 odenseanske 9. klasseelever har takket være et kursus på bare fire uger løftet deres niveau fra dumpekarakter til bestået.

Resultaterne viser, at hvis man går ind og fokusere på en enkelt gruppe elever og understøtter den med ressourcer fra kommunalt hold, så kan man rykke elverne faglig. Det understreger forskningschef på VIA University College, Andreas Rasch-Christensen.

- Folkeskolens udfordring er at få inkorporeret den her type forsøg i dagligdagen, hvor der ikke er ekstra ressourcer og fokus på andre opgave. Hvis man understøtter indsatser målrettet enkelte elevgrupper med ressourcer, så kan man rykke eleverne, siger Andreas Rasch-Christensen.

Lignende kurser på skolerneHan peger på, at lærere, pædagoger og skoleledere skal udvikle kompetencer, som tilgodeser de svage elever.

Ifølge Andreas Rasch-Christensen skal ekstra ressourcer ikke blot forstås som ekstra penge. Ofte handler det om, at skolelederen på den enkelte skole prioriterer og igangsætter lignende kurser på den enkelte skole.

Det betyder, at en gruppe lærere eksempelvis koncentrerer sig om en mindre gruppe elever i en periode, hvor de så kan sætte fokus på læsning og matematik.

Løsningen er ikke lynkurserI Odense Kommune er man tilfredse med resultaterne af kurset, men de er ikke løsningen i fremtiden. Elever i odenseanske folkeskoler skal lære at læse og regne i deres ti års skolegang - ikke på lynkurser.

- Vi må ikke komme i den her situation frem over. Hvis vi ikke gør noget, vil vi jo producere en generation, der ikke kan få mere end 2 i dansk og matematik, hvert år. Derfor må vi lære af det her kursus, siger rådmand for Børne- og Ungeforvaltningen Susanne Crawley Larsen.

Kommunen har sendt flere lærere med på kurset, så de kan få værktøjer med, som kan bruges i undervisningen.

Elevforløb skal rulles op

Derudover vil Odense Kommune rulle hver enkelt elevs skoleforløb op, så de kan se, hvor det er gået galt.

- Vi vil spole filme tilbage og se på, hvad der gik galt. Hvordan kan man gå ti år i skole uden at lære at læse og regne. Det skal vi finde ud af, siger Susanne Crawley Larsen.

Odense Kommune overvejer at gentage kurset i 2016, men derefter skal erfaringerne give effekt, så kommunens skoler selv kan lære eleverne at læse og regne.

For første gang i år skal de unge have minimum 2 i dansk og matematik for at komme ind på en erhvervsuddannelse.