Eleverne er klar til at game – men hvor er læreren?

E-sport på skoleskemaet eller i idrætsforeningen er blevet populært. Men det er svært at finde kvalificerede undervisere. To nye uddannelser på vej.

E-sport er blevet populært i både skoler og ungdomsklubber, men det er svært at skaffe voksne pædagoger og lærere, der kan undervise de unge. (Foto: JEANNE kORNUM © STR)

Counter Strike eller League of Legends er rykket ind på skoleskemaet eller i fritidsklubben overalt i landet. Men mens eleverne for længst er klar til at gribe mus og tastatur, så er det ikke altid lige nemt at få lærere, der kan undervise i computerspil.

- Vi hører fra mange af vores ungdomsklubber, at det kan være svært at finde nogen, der både kender noget til gaming og kan varetage den pædagogiske ledelse, siger Morten Larsen, konsulent i Ungdomsringen, der dækker ungdoms- og fritidsklubber i Danmark.

Samme oplevelse har Troels Mølgaard fra Dansk Esport Uddannelse, der i dag åbner sit første kursus i e-sport målrettet lærere på folkeskoler og efterskoler.

- Rigtig mange skoler tager e-sport ind i de her år. Men det skal sættes ind i en læringsramme. Der er ikke noget galt i at bruge gamere eller andre e-sportsfaglige i undervisningen, men det kan ikke stå alene, for så bliver det bare computer for computerens skyld, siger Troels Mølgaard.

Svært at finde lærere

Lisbeth Teglbjærg, souschef i Nyborg Ungdomsskole, oplevede sidste år, at hun pludselig stod med en stor gruppe unge, der var ivrige efter at danne et ungdomsskolehold i e-sport. Men hvor skulle læreren komme fra?

- Det er meget væsentligt for os at kunne opfylde de behov, som de unge har og være med på de trends, der er i ungdommen. Men det skal også indeholde fællesskab og læring, og de lærere, der både er dygtige gamere og d

ygtige undervisere, hænger ikke på træerne, siger Lisbeth Teglbjærg.

Nyborg Ungdomsskole fik i første omgang hjælp fra en uddannet pædagog, der også er e-sport-spiller på højt plan. Han kunne hjælpe et par måneder, indtil de fik en vikar uddannet til e-sport-lærer.

Men det er ikke alle steder, det lykkes at finde kvalificerede e-sportslærere:

- Vi har desværre set eksempler på skoler, der har taget unge gamere ind som undervisere, uden at de har haft de nødvendige pædagogiske kompetencer, og hvor det har givet problemer, siger Morten Larsen fra Ungdomsringen.

Ny grunduddannelse

Ungdomsringen lancerer næste måned en ny grunduddannelse i e-sport sammen med DGI, Dansk Firmaidræt og Esport Danmark. Den skal blandt andet uddanne trænere i e-sport til idrætsklubberne og ungdomsklubberne.

- Vi kan se, at der er et stort behov for trænere, der kan varetage e-sportundervisning og har evnerne og overblikket til at danne de unge. Der er brug for voksne, som har værktøjer til at lave decideret undervisning, siger e-sportkonsulent i DGI Christian Cramer.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.