Embedsmisbrug i årevis: Kommunal medarbejder anmeldt for fusk i mindst 25 byggesager

Odense Kommune mistænker en medarbejder for at have lavet embedsmisbrug igennem fem år.

By- og Kulturrådmand Jane Jegind (V) vil have undersøgt alle mistænkelige sager. (Foto: Dr Fyn)

25 kommunale byggesager.

Så mange tilfælde mistænker Odense Kommune, at en medarbejder via sit privatejede firma har fusket i.

Rådmand Jane Jegind (V) fortæller under et pressemøde, at der kan komme yderligere personalesager frem. Et eksternt firma skal undersøge, om der er hold i mistanken, og om der er flere ansatte, som er indblandet i embedsmisbruget.

- Det er chokerende, at vi har haft nogen, der har haft egen vinding på vores sager, siger hun.

Medarbejderen har via sit private firma rådgivet virksomheder og private borgere mod betaling, hvorefter han har stået for sagsbehandlingen i kommunen.

Tilliden på spil

Det er en alvorlig sag, fortæller lektor i offenlig forvaltning på Aalborg Universitet, Sten Bønsing.

- Borgernes tillid til kommunen er på spil. Kan man stole på, at man får en fair og upartisk behandling på rådhuset? Og så kan der være lavet forkerte afgørelser i sagerne, fordi medarbejderen kan have favoriseret bestemte parter, siger han.

Det er usædvanligt at en kommune melder en medarbejder til politiet.

- Det er de normalt ikke meget for. De kan ikke lide det, og vil hellere ordne det internt. Det kan man undre sig over, men i en sag som denne er det nødvendigt at gå til politiet, siger Sten Bønsing.

Hos kommunen var der da heller ikke tvivl:

- Vi skal have ryddet op i de ting, som ikke er i orden, fastslår rådmand, Jane Jegind. Hun mener, at forvaltningen har været hurtige til at reagere, da de først opdagede misbruget.

De har kendskab til sager helt tilbage fra 2012, og ledelsen fortæller under mødet, at der kan komme flere frem.

Trend med advokatundersøgelser

Odense Kommune har hyret et advokatfirma til at undersøge, hvor omfattende det påståede misbrug er - om andre medarbejdere for eksempel er involveret.

- Det er meget moderne med advokatundersøgelser, men politiet har faktisk bedre værktøjer end advokaterne. Man kunne bare åbne arkiverne for politiets efterforskere, siger Sten Bønsing.

Medarbejderen er bortvist med øjeblikkelig virkning. Straffen for embedsmisbrug kan være bøde eller op til to års fængsel.

Artiklen er opdateret med kommentarer fra Sten Bønsing.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.