Vildt amatørfund: Se skat med 3.000 år gamle smykker blive åbnet

Nordfynsk mark har gemt på en helt urørt skat. Den kan gøre os klogere på livet og ritualerne i bronzealderen.

For 3.000 år siden blev en skat lagt ned i udkanten af en gravhøj på Nordfyn.

Her har den ligget, lige indtil Maria Becks metaldetektor bipper. Signalet er svagt, men detektoren bliver ved med at bippe lige dér. Det viser sig, at der dybt nede - længere nede end ploven kan ramme - ligger noget.

- Det særlige er, at genstandene er helt urørte. Normalt er de trukket op af ploven, ødelagt og spredt. Men her ligger samlingen af halsringene på deres oprindelige plads, forklarer Mogens Bo Henriksen, som er museumsinspektør ved Odense Bys Museer.

Grunden til, at arkæologerne ved, at der er smykker i jordblokken er, at de har lavet en røntgengennemlysning, som viser flere stykker af ringe i bronze.

For at redde mest muligt af fundet, har arkæologerne taget en jordklump op, der var omstøbt med gips. Den har de taget med tilbage til museets konserveringsafdeling. Ved røntgengennemlysning kan de se, at der var flere dele af halsringene tilbage heri. Sammen med andre fund i området, ender de med at have tre hele ringe. (Foto: © Odense Bys Museer)

Men her er det ikke smykkerne, der får arkæologerne til at juble mest. Det er 'meget, meget sjældent' at kunne bevare den originale placering i en jordblok, lyder det fra Mogens Bo Henriksen.

- Her har vi en helt unik mulighed, fordi detektorfolkene har ladet være med at grave det op, men tilkaldt os. Nu kan vi åbne et lille vindue, hvor vi kan kigge ind i livet for 3.000 år siden.

Han forventer at blive klogere på ritualer, klimaet og hverdagslivet i den første del af bronzealderen, fordi indpakningen af smykkerne kan fortælle en hel masse om motivet for at grave smykkerne ned. Der er før fundet bronzesmykker i Danmark, men vi ved ikke meget om, hvilke tanker og ritualer menneskene havde dengang.

Mogens Bo Henriksen håber derfor, at han for eksempel finder skind, træ, eller biller, når de pakker skatten ud.

- For så kommer vi ikke tættere på at lære bronzealderens mennesker at kende.

Se i videoen øverst, hvad de ender med at finde frem til.