Energipriserhimmelflugt kan koste livsværk: Det er ikke sikkert, vi overlever vinteren

Gartnerierne bestemmer selv om energiprisen skal låses fast med risiko for, at priserne eksploderer.

De høje energipriser får John Christensen til at frygte for, om hans virksomhed overlever vinteren. (Foto: © Sophie Baltzer, DR)

I 51 år har John Christensens familie haft gartneri ved Langeskov på Østfyn.

Gas- og elpriserne er de seneste måneder eksploderet, og for Gartneri Ellelund betyder det, at deres regning for blot en enkelt måned er steget fra omkring 200.000 kroner til 1 millioner kroner.

- Det er voldsomt, så det er ikke sikkert, vi holder vinteren over. I øjeblikket tager vi en måned ad gangen og ser, hvad der sker, siger John Christensen, der ejer gartneri Ellelund.

Gartneri Ellelund er langt fra de eneste, som mærker de stigende energipriser.

Ifølge Lars Aagaard, der er administrerende direktør i Dansk Energi, så er situationen usædvanlig.

- Vi har oplevet prissvingninger før. Men det usædvanlige her er, at vi kommer fra lave priser i både el og gasmarkedet til historisk høje priser, og det er gået mega hurtigt, siger Lars Aagaard.

Gartneri fyrer medarbejdere

Hos gartneriet Alfred Pedersen & Søn lidt syd for Odense står der i øjeblikket tomme drivhuse. Det gør der, fordi de har skruet deres produktion af tomater og agurker ned med 40 procent, da energipriserne presser markedet.

- Gasprisen er steget med 700 procent, og elpriserne er fordoblet. Så det er den perfekte tsunami, siger Mads Pedersen, der er direktør for Gartneriet Alfred Pedersen & Søn.

På Gartneriet Alfred Pedersen & Søn har de skåret ned på produktionen af tomater og agurker og har måtte fyre medarbejdere på grund af de høje energipriser. (Foto: © Sophie Baltzer, DR)

Det betyder også, at gartneriet fyrer 30 medarbejdere.

- Det er kun på grund af de energipriser, vi har oplevet de seneste seks måneder. Det har gjort, at vores kunder er bange for, at aftaget ud i butikkerne bliver mindre. Derfor har de skåret ned for deres ordrer, og vi har skåret ned for vores produktion, siger Mads Pedersen.

Med færre grøntsager i drivhusene forudser Mads Pedersen, at en bakke tomater i supermarkedet vil stige fra cirka 15 kroner til 18 kroner.

Men hos COOP forventer kommunikations- og analysechef Lars Aarup ikke, at regningen for stigende elpriser kommer til at lande hos forbrugerne.

- Lige nu er vi i gang med at lave årskontrakter med leverandørerne. Her er supermarkedets opgave er at holde priserne i ro, så forbrugerne mærker det mindst muligt. Der vil muligvis komme prisstigninger, men jeg forventer ikke det er mere end 1-2 kroner, siger Lars Aarup.

Fast eller flex

Lige som boligejere beslutter sig for, om de om vil have et fastforrentet lån eller et flexlån, har gartnerier også mulighed for at fastlåse prisen på deres energipriser.

Det betyder også, at det i lange perioder er en god forretning at følge markedet. Men når priserne eksploderer, som de har gjort den seneste tid, så bliver virksomhederne også straffet prompte.

Det gælder også hos Gartneriet Alfred Pedersen & Søn. Her har de bundet 25 procent af deres energi i faste priser.

- Vi har desværre ikke bundet ret meget. Lige her og nu er det rigtig kedeligt. Omvendt har det været rigtig, rigtig godt i rigtig, rigtig lang tid, siger Mads Pedersen.

Netop gartneriernes strategi med at følge markedets priser i stedet for at låse dem fast, er en kalkuleret risiko, siger Lars Aagaard fra Dansk Energi.

- Der er nok lidt for mange virksomheder, der er lullet ind i, at der ikke var nogen risiko for, at priserne skulle stige. Det oplever de så nu, og det er klart, at det kommer som en ubehagelig overraskelse, siger Lars Aagaard.

Usikkerhed om priser i fremtiden

Hvordan energipriserne udvikler sig i den kommende tid er svær at spå om. Men ifølge Lars Aagaard tyder markedet på, at priserne vil forsætte til fyringssæsonen er overstået.

Men det er ikke i år, vi skal håbe på en hvid jul, lyder det fra Lars Aagaard. Energipriserne vil nemlig være meget afhængige af det vejr, vi får de kommende måneder.

- Hvis vi får en iskold vindstille vinter i Rusland, Tyskland, Frankrig og Norden, så vil energibehovet stige markant, og det vil presse naturgaspriserne yderligere op. Hvis vi derimod får en mild, blæsende og regnfuld vinter, får nordmændene vandkraft, og vi får vindkraft. Og så vil priserne falde igen, siger Lars Aagaard.

Hos Gartneri Ellelund følger de også nøje med i udviklingen. Selv om de har sat ekstra gardiner op i gartneriet for at holde på varmen. Derfor er de dybt afhængige af prisudviklingen.

Selv kalder gartneriejeren situationen for uvirkelig.

- Vi skal have en bank til at føre os videre. Elles lever gartneriet kun i vores hænder i 51 år, siger John Christensen.