Er dit barns dagplejer syg? Flere kommuner betaler penge tilbage til forældrene

Kerteminde Kommune kan spare tusindvis af kroner på at give forældre penge tilbage for tabt børnepasning.

Henriette Monrad sidder med sin søn Tristan. Hun er glad for, at hun som forælder kan blive kompenseret økonomisk, når sønnens dagplejer er syg. (Foto: Allan Christiansen - DR Fyn)

"Godmorgen, din dagplejer er syg - skal vi finde en gæsteplejer, eller vil du selv passe barnet?"

Fra 1. januar har halvdelen af de fynske kommuner en tilskudsordning, der betyder, at forældre kan vælge at få udbetalt et beløb og selv passe deres barn.

Henriette Monrad har lige afleveret sin søn Tristan hos hans faste dagplejer i Kerteminde Kommune.

- Jeg vælger en dagpleje, fordi der skal være en tæt relation til mit barn, siger hun og forklarer, at hun ikke kan lide, at Tristan skal passes af en anden, når dagplejer Tina Knudsen er syg.

- Tanken om at aflevere ham til en, som ikke kender ham, er jeg ikke en stor tilhænger af.

Økonomisk gevinst for børnefamilierne

Fremover vil Henriette Monrad få en kompensation de dage, hvor han ikke kan komme i dagpleje. Tilbagebetalingen svarer til 75-90 kroner i de fleste danske kommuner, som allerede har ordningen.

Den økonomiske gevinst ved at passe ham selv gør en forskel for den lille familie.

- Selvfølgelig gør det det. Vi betaler for en vare, vi ikke får, så en kompensation er på sin plads, mener hun.

Tristans dagplejer er helt enig. Lige som andre kommunale dagplejere, så får hun Hun er glad for, at der fremover vil være færre gange, hvor hun får et gæstebarn, når kollegerne er syge.

- Jo færre femte børn vi kan få, jo bedre er det for dagplejeren, forklarer Tina Knudsen.

Win-win-win

Men det er ikke kun for forældrenes skyld, at Kerteminde følger trop med de mange andre kommuner. Det er ganske enkelt en del af en spareplan, for det er billigere at kompensere forældrene end at betale for en gæstedagplejer.

Distriktslederen kalder det for en "win-win-win-situation", for han mener, at det bliver en klar forbedring af dagplejen.

- For dagplejeren skal ikke hele tiden forholde sig til nye børn og nye forældre men kan nu opnå noget stabilitet i deres pædagogiske arbejde, forklarer Peter Slifgaard fra distrikt Langeskov.

Hverken KL eller Børne- og Socialministeriet kan oplyse om, hvilke kommuner der allerede har ordningen.

Facebook
Twitter