Er du slægtsforsker? Så er dit job blevet nemmere

En halv million dokumenter fra Rigsarkivet er blevet digitale.

Med forsigtighed pakkes den brune jordemoderprotokol fra 1917 ud af sin æske og bliver lagt på bordet under kameraet.

Da protokollen ligger helt nøjagtigt, begynder Irene Mose Andersen og Lone Grand at tage billeder af hver enkelt side, og de har netop rundet en milepæl.

500.000 billeder er nu fotograferet og lagt på nettet.

Irene Mose Andersen og Lone Grand er frivillige i foreningen Data i Slægtsforskning (DIS) i Odense og er i gang med at digitalisere mange dokumenter fra Rigsarkivet i Odense.

Digitaliseringen af dokumenterne skal gøre det lettere for interesserede at finde ud af, hvor de stammer fra. Nu behøver de nemlig ikke at møde op på Rigsarkivet for at kigge i dokumenterne. De kan finde dem på deres computer. Det betyder også, at man nødvendigvis ikke behøver bo i Odense for at finde information om sin fortid.

Indtil videre er det blandt andet jordemoderprotokoller fra Fyn frem til 1942, som de frivillige i organisationen har taget billeder af.

Mette Fløjborg, der er medlem af bestyrelsen, fortæller, at det store arbejde har givet inspiration til Rigsarkivet.

- Vi startede for to år siden, og Rigsarkivet har været så glad for samarbejdet, at de har sat initiativer i gang i de tre andre læsesale i landet, som ligger i Viborg, Aabenraa og København. Her er de nu i fuld gang med at tage billeder af dødsattester, siger hun.

  • (Foto: Cindie Madsen - DR Fyn)
  • (Foto: Cindie Madsen - DR Fyn)
  • Jordemoderprotokol fra 1917 (Foto: Cindie Madsen - DR Fyn)
  • (Foto: Cindie Madsen - DR Fyn)
1 / 4

De frivillige får gode historier ud af arbejdet

Det er udelukkende frivillige i foreningen, der står for at tage billederne. De to frivillige kvinder i Odense, Lone Grand og Irene Mose Andersen, har fuldstændig styr på rollefordeling og timing i deres arbejde.

Lone Grand skal sørge for, at bogen ligger helt præcist inden for rammen til hvert billede, og Irene Mose Andersens job er at tage billedet. Det tager ikke meget mere end et par sekunder at finde en side og få taget billedet.

Lone Grand kommer ikke fra Fyn, men alligevel synes hun, at det er spændende at kigge på den fynske slægt. Der er nemlig løbende dukket nogle ret spektakulære historier op, fortæller hun.

- Jeg er blandt andet faldet over historien om fundet af et barnelig. Det blev fundet på godsbanen i Odense og lå i en kommode, hvor det havde ligget i fire måneder. Det var virkelig en spændende historie at finde frem til.

Irene Mose Andersen er født og opvokset på Fyn og har gennem sit arbejde i foreningen fundet frem til sin faster.

- Jeg har aldrig kendt hende, for hun døde cirka 25 år før, jeg blev født. Vi fandt så ud af, at hun døde under en fødsel, fordi hun havde et for snævert bækken. Det var lidt underligt at se, da jeg jo altid bare har hørt om hende, siger hun.

Billederne bliver løbende lagt på nettet, hvilket gør dem lettilgængelige for borgerne. Bestyrelsesmedlem Mette Fløjborg håber, at det vil øge interessen for slægtsforskning.

- Det er jo pludselig nemmere, fordi du kan sidde der hjemme og slå alle de her gode ting op på internettet, siger hun.

Billederne kan findes på Rigsarkivets hjemmeside, som er www.sa.dk.

Facebook
Twitter