Ernst er blevet Noahs ven: Organisationer mangler voksenvenner til udsatte børn

Tre organisationer får 400.000 fra Odense Kommune til at engagere ældre til at hjælpe børn, der har det svært.

En gang om ugen besøger 9-årige Noah Larsen sin voksenven Ernst Jensen. Men der mangler flere som Ernst, derfor vil tre organisationer nu forsøge at skaffe 100 frivillige på 100 dage. (Foto: Allan Christiansen - DR Fyn)

Mango, brætspil ved køkkenbordet og en tur i haven.

Sådan lyder opskriften, når 9-årige Noah Larsen én gang om ugen er hjemme ved Ernst Jensen.

Han bor i Korup ved Odense, og igennem det seneste år har han været frivillig voksenven for Noah.

- Da jeg første gang så ham, var han meget genert. Han sad stille og roligt og sagde ikke så meget. Men i dag griner og smiler han. Han er simpelthen vokset så meget i løbet af det seneste år, fortæller Ernst Jensen.

Men der mangler flere frivillige som 63-årige Ernst Jensen.

Derfor har organisationerne Home-Start, 2 Timer om Ugen og Børns Voksenvenner netop startet en hvervekampagne, hvor de på 100 dage vil forsøge at skaffe 100 nye frivillige.

- De børn vi har med at gøre, er ofte børn, der har oplevet svigt. Derfor søger vi voksne, der gerne vil gøre noget for børn og børnefamilier, siger Hanne Syrak, der er formand for Børns Voksenvenner.

De tre organisationer har fået bevilget 400.000 kroner fra Odense Kommune til at drive kampagnen.

Væk med genertheden

Det med at have en voksenven var for Noah Larsen lidt 'underligt i begyndelsen'.

Men de to faldt så godt i spænd, at paraderne faldt helt af sig selv.

- Det har været meget sjovt, fordi jeg hyggede mig med ham, og han hyggede sig med mig. På den måde begyndte vi at lære hinanden at kende. Det er svært at forklare, men vi havde det bare sjovt sammen. Og så var jeg bare ikke genert mere, siger han.

En af de ting, der hjalp Noah med at smide genertheden, var noget så simpelt som mango.

En dag sad de to og spiste mango, og for sjov nappede Ernst et stykke fra Noahs tallerken.

Det udviklede sig til en leg, der siden er blevet et fast ritual. Netop dét var med til, at de to fandt sammen som venner.

Ernst Jensen og Noah Larsen har et fast rituel med at spise mango, når de ses en gang om ugen. (Foto: Allan Christiansen - DR Fyn)

Som frivillig forpligter man sig til at være til rådighed mindst to til tre gange om måneden. Det er der ifølge Hanne Syrak en rigtig god grund til.

- Vi ved, at hvis man laver et korterevarende match med et barn, så kan det gøre mere skade end gavn.

Men hvad indholdet af kvalitetstiden skal bestå af, må man helt selv bestemme. Det passer Ernst Jensen rigtig godt.

- Det er meget sjældent, at der er planlagt noget. Vi tager det fra gang til gang. Så det er helt uforpligtende, siger Ernst Jensen.

Sidder du og er i tvivl om, om det er noget for dig. Så er det en følelse, som Ernst Jensen sagtens kan sætte sig ind i. Men alligevel skulle der ikke meget overtalelse til.

- Inden jeg blev voksenven, tænkte jeg, om jeg kunne slå til som voksenven. Men så snakkede jeg faktisk med min ældste datter om det, og hun sagde: 'Far, det skal du bare blive', siger han.

Facebook
Twitter