Et spørgsmål til hundrede milliarder kroner: Hvor har Danmark brug for en ny bro?

Flere politikere kræver en samlet analyse af fremtidige broprojekter i Danmark.

Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) vil gerne have en samlet analyse af de tre broer.

Har Danmark brug for en bro over Kattegat, en Als-Fyn-bro eller en ny fast forbindelse over Lillebælt?

Det spørgsmål bør transportminister Benny Engelbrecht (S) få analyseret én gang for alle, mener flere politikere.

Det er et milliardbeløb, der er i spil, når politikerne snakker om nye broforbindelser i Danmark.

Men for at få et klart svar på, hvor milliarderne er bedst givet ud, kræver formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) og flere partier i Folketinget, at der bliver lavet en samlet analyse af de tre broer.

Der findes allerede analyser af de forskellige broprojekter enkeltvis, men Stephanie Lose mener, at der er behov for at se på øst-vest-forbindelserne i en sammenhæng.

- Det kan ikke undgås, at de påvirker hinanden. Det er store projekter, og derfor giver det mening at se det i en sammenhæng, siger hun.

Folketingets politikere skal senere i år mødes og udarbejde en ti-årsplan for dansk infrastruktur.

Her skal de blandt andet diskutere, om der skal bygges nye broer, og i så fald hvilke broer.

Opbakning fra Christiansborg

Stephanie Loses forslag om en fælles analyse af de tre broprojekter bakkes op af SF’s transportordfører, Anna Valentina Berthelsen.

Men ifølge SF skal analysen ikke være et forsimplet ark, hvor man regner ud, hvor mange biler, der kører over.

- Det skal jo også være en analyse, der siger noget om, hvad det betyder for de områder, hvor man leder trafikken udenom. Hvad betyder det for bosætning, og hvad betyder det for erhvervslivet de steder?, siger Anna Valentina Berthelsen.

Der er allerede analyser af de enkelte broprojekter, som man skulle starte med at kigge på, før man eventuelt lavede en samlet analyse, mener transportordfører for De Konservative Niels Flemming Hansen.

- Hvis nu bare man satte sig ned og samlede dem, så tror jeg da, at man var langt.

Ministeren er ikke afvisende

DR har forsøgt at få en udtalelse fra transportminister Benny Engelbrecht (S), men han vil ikke stille op til interview.

Han skriver i en mail til DR Fyn, at han ikke er afvisende over for en eventuel samlet analyse, og at han er parat til at lytte til transportordførerne:

"I forbindelse med en ny infrastrukturplan vil det også være relevant at drøfte igangsættelse af nye analyser. Også muligheden for, at der gennemføres en samlet analyse af de tre broforbindelser, vil kunne drøftes, hvis der blandt flere af transportordførerne er et ønske herom".