Færre H. C. Andersen-turister, aflyst pelsauktion og lukkede fabrikker: Sådan påvirker coronavirus danske virksomheder

Udbredelsen af coronavirus udfordrer danske firmaer med forbindelse til Kina.

Færre kinesiske turister besøger Danmark i øjeblikket. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Coronavirusset har påvirket hele Kina og i særdeleshed området omkring Wuhan i de seneste uger, og konsekvenserne er så store, at de når hele verden rundt. Det gælder også Danmark.

Smittefaren har medført strenge karantæneregler i dele af Kina. De rammer Danmarks mulighed for at sælge til dem, mulighederne for at få besøg fra Kina og for at købe kinesiske produkter, som danske virksomheder selv skal bruge til at producere og sælge.

Her er fire eksempler på, hvordan danske virksomheder i disse uger må lade deres bundlinjer blive afgjort af virussets udbredelse på den anden side af jordkloden, og de restriktioner som den kinesiske stat har indført for at dæmme op for smitten.

1

Aflyst pelsauktion

Store dele af de danske minkpelse skulle have være solgt på Kopenhagen Furs februarauktion. Men den blev aflyst, fordi mange kinesiske opkøbere ikke havde mulighed for at møde op og byde på de omkring to millioner skind.

Den aflysning påvirker økonomien hos minkavlere i hele landet.

For den enkelte minkavler betyder det et ekstra økonomisk pres. Det mærker Jesper Sørensen, der har en minkfarm i Brovst i Nordjylland.

- Økonomisk betyder det, at vi mangler 200.000 kroner til at betale foder og lønning med. Det er på bankens nåde, jeg lever lige nu, fortæller han.

Næste auktion er i april, og minkavlerne må derfor krydse fingre for, at den nuværende situation ikke fortsætter så lang tid.

- Ellers skal vi ud og finde endnu flere penge. Når vi ikke får penge for vores skind, så har vi ingen indtjening, fortæller Jesper Sørensen.

2

Færre turister

Det kommer næppe som en stor overraskelse for nogen, at kineserne udgør en rigtig stor del af verdens turister. Men færre lander herhjemme for tiden, og det påvirker turistattraktioner i Danmark.

H. C. Andersen er et af de brands, som kineserne i høj grad bliver tiltrukket af, og derfor er det en bet for museet H. C. Andersens Hus i Odense, at rejser ud af Kina bliver aflyst i øjeblikket.

- Vi frygter det meget lige nu. Det vil betyde millioner af kroner, hvis det fortsætter, fortæller museumsinspektør for Odense Bys Museer Torben Grøngaard.

Den kinesiske regering har anmodet om, at der ikke arrangeres grupperejser ud af landet før til maj.

Men bliver den periode forlænget ind i de travle sommermåneder, kan det få stor betydning for antallet af kinesiske gæster og dermed mængden af turismekroner i kassen hos Odense Bys Museer.

Odense Bys Museer, som Torben Grøngaard er inspektør for, driver syv udstillingssteder i Odense. Heriblandt H. C. Andersens Hus, H. C. Andersens Barndomshjem og H. C. Andersen Museum.

- Hvis vi forestiller os, at der slet ingen kinesere kommer, betyder det en forskel på mellem tre og fem millioner kroner. Det er mange penge for en organisation af vores størrelse, fortæller Torben Grøngaard.

Generelt er fraværet af kinesiske turister dog ikke lammende for den danske turistindustri, oplyser VisitDenmark.

Hvert år booker kineserne omkring 275.000 overnatninger i Danmark. Det er en lille andel sammenlignet med de 21 millioner tyske overnatninger, der hvert år bliver booket, og de knap 4 millioner overnatninger som svenskere og nordmænd tilsammen står for.

Så det er kun enkelte turistattraktioner, som for eksempel H. C. Andersen-attraktionerne i Odense, der kommer til at mærke det. Og så vil enkelte butikker muligvis også kunne mærke det, vurderer direktør i VisitDenmark Flemming Bruhn.

- Generelt lægger kineserne ikke så mange penge hos museer. Til gengæld lægger de mange penge i butikker i Odense og København. Sko og tasker er markant billigere for dem at købe end derhjemme, siger han.

3

Mangel på specialdele

Mange fabrikker i Kina har været lukket ned i løbet af de seneste uger. Det betyder, at danske virksomheder kan have svært ved at få fat i forskellige dele og komponenter til maskiner eller computere. Det gælder blandt andet dele til tandlægeudstyr og høreapparater.

Hos OGaming i Vejle er deres arbejde med at samle specifikt komponerede computere til gaming også blevet besværliggjort. Det er nemlig svært at gøre, hvis man ikke kan få fat i de rigtige dele.

Det er blevet sværere at bygge en specialsammensat computer til gaming i øjeblikket. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

- Visse komponenter er begyndt at stige i pris, og andre er svære overhovedet at få, fortæller firmaets direktør, Stefan Bargisen.

Det skyldes både, at produktionen er gået ned, men også at markedet er blevet påvirket af usikkerheden.

- Mange af de større aktører er begyndt af hamstre, så de er sikre på at have produkter på lager, vurderer Stefan Bargisen.

4

Lukkede fabrikker

Det er ikke kun enkelte dele, som danske firmaer står og mangler. Flere danske virksomheder har store dele af deres produktion i Kina, og de står derfor med fabrikker, der ikke producerer i øjeblikket.

Det gælder for eksempel møbelvirksomheden Actona. De ved ikke, hvornår de igen kan starte deres fabrik med 300 ansatte op igen.

- Der går i hvert fald én uge mere og måske også nærmere to uger, fortæller direktør for Actona Thomas Villadsen.

Hos Grundfos, der er verdens største pumpevirksomhed, har man også haft lukket sin fabrik i Shanghai ned. Den er nu genåbnet, men produktionen er slet ikke på fuld kraft, fordi omkring 1000 af deres 2200 medarbejdere ikke kan komme på arbejde.

Grundfos' produktion i Bjerringbro. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

- De må simpelthen ikke rejse fra de byer, de bor i og ud til kysten, hvor vores fabrik ligger. Så de kan ikke komme, og myndighederne er meget restriktive, fortæller kommunikationschef hos Grundfos Peter Trillingsgaard.

Når produktionen kører på lavt blus, kan det betyde, at Grundfos om kort tid ikke kan følge med efterspørgslen.

- I løbet af nogle uger begynder det at få nogle konsekvenser i forhold til, at vi ikke kan producere det, som vores kunder efterspørger, vurderer Peter Trillingsgaard.