Fagforening om BIOS-ambulancer: Situationen er totalt kaotisk

3F Transports formand er rystet over, at BIOS i en mail til virksomhedens reddere skriver, at ambulanceselskabets vagtplan ikke hænger sammen.

BIOS planlægger overarbejde. Det er ulovligt, siger 3F Transport. (© DR-Fyn)

- Situationen er totalt kaotisk.

Jan Villadsen, der er formand for 3F Transport, er rystet over BIOS.

Virksomheden skal fra 1. september stå for ambulancedriften i store dele af Region Syddanmark, men har haft svært ved at skaffe reddere nok.

For fjorten dage siden forsikrede direktør for BIOS Danmark, Morten Hansen, at der var styr på vagtplanen for september, og at virksomheden ville have fuld bemanding i begyndelsen af 2016.

Planlagt overarbejde

- Det, der ryster mig mest, er, at man kan sige for fjorten dage siden, at det her er i orden, og man så i dag kan sige, at der ikke er styr på det alligevel, siger Jan Villadsen fra 3F.

I en intern mail, som DR Syd er kommet i besiddelse af, skriver direktøren for BIOS, Morten Hansen, at ambulanceselskabets vagtplan ikke hænger sammen og rekrutteringen af reddere går for langsomt.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at vi er udfordret med rekrutteringen. Det går stadig fremad, men det går desværre for langsomt,” står der blandt andet i mailen.

- Et klart brud på loven

Mailen er sendt i går, 26. august, af direktøren og af mailen fremgår det blandt andet, at BIOS har brug for, at alle ambulancereddere tager så mange ekstravagter som muligt.

- Det er årtier siden, at man ikke kan planlægge overarbejde i Danmark. Det er et klart brud på lovgivningen, siger Jan Villadsen.

Region Syddanmark har godkendt ambulancevirksomhedens vagtplanen og både regionsrådsformand Stephanie Lose (V) og hendes partifælle Thyge Nielsen, der er formand for det præhospitale udvalg, har hele tiden har tillid til BIOS’ plan.

Ambulancerne kommer til at køre

I dag er de indkaldt til krisemøde med BIOS, men det får ikke Thyge Nielsen til at trække håndbremsen.

- Det kommer lidt bag på os, at der er det her problem. Men lad os nu se, hvor slemt det er, siger Thyge Nielsen inden krisemødet torsdag eftermiddag.

Tror du stadig på, at det er BIOS-ambulancer, der skal redde os på tirsdag?

- Ja, det tror jeg på. Men det her er da en oplevelse, vi gerne ville have været foruden, siger venstremanden.

BIOS har ifølge den interne mail også ringet rundt til redderne for at høre om muligheden for at tage ekstra vagter, men stadig uden at kunne få planen til at hænge sammen. Direktøren beder derfor om, at redderne udviser størst mulig fleksibilitet.

DR forsøger at få en kommentar fra BIOS Danmarks direktør, Morten Hansen.