Ventetiden har været lang og spørgsmålene mange igennem halvandet år.

Kenneth Jakobsen er far til to af de piger, som blev krænket af en 55-årig tidligere pædagogmedhjælper og håndboldtræner i Odense-forstaden Stige.

Den 55-årige mand blev dømt i Odense Byret for sexmisbrug af 22 piger i alderen seks til ni år.

Overgrebene fandt sted i skolens SFO, i håndboldklubben og i mandens eget hjem i det nordlige Odense i en lang årrække. Manden blev dømt skyldig i 22 af de 28 forhold, som han var anklaget for.

Der gik halvandet år fra Kenneth Jakobsen og hans kone meldte pigernes håndboldtræner til politiet for at have krænket dem, indtil der faldt en dom.

Den 55-årige pædagogmedhjælper blev ved byretten idømt halvandet års fængsel og fik derudover frataget retten til at arbejde med børn og unge piger.

Manden har anket dommen.

- Jeg synes, der har været ekstrem lang ventetid, før der overhovedet er sket noget, siger Kenneth Jakobsen.

Kenneth Jakobsen foran Stige Skole. (Privatfoto) (Foto: Kenneth Jakobsen)

Blog som terapi

Som en form for terapi og for at komme af med sine tanker og frustrationer i den lange ventetid, valgte Kenneth Jakobsen at lave en blog.

- Jeg synes, at åbenheden er vigtig, og det er et fantastisk redskab at skrive forløbet ned, se det og læse det højt for sig selv. Det er min form for terapi, siger han.

Åbenhed har været et af nøgleordene for Kenneth Jakobsen og hans familie i hele forløbet.

- I første omgang, da vi finder ud af, at to af vores piger er involveret i den her sag, så er min kone og jeg meget bevidste om, at vi skal være åbne om det og turde tale om det, fortæller han.

Citat fra Kenneth Jakobsens blog

Torsdag d. 4. januar 2018

Retfærdighedsfølelse eller hævn?

Retssagen er ovre, og glæden ved at pigerne blev taget alvorligt og lyttet til og stolet på er stor. Det var en lettelse da dommeren afsagde dommen, og man kunne sætte et punktum.

Eller kunne man...

Den nu dømte pædagogmedhjælper dukkede ikke op til domsafsigelsen. Forsvareren vidste ikke hvor han var, men fortalte at den anklagede havde talt om at der måske var behov for lidt ferie efter et langt retsforløb. Forsvareren fortalte at det havde været hårdt for den anklagede, og at man ikke skulle varetægtsfængsle ham, da det jo kunne være hårdt for en blufærdighedskrænker at komme i det forkerte fængsel. Forsvareren fortalte desuden at han fandt det usandsynligt at hans klient skulle stikke af.

I starten skrev han kun bloggen for sig selv, men senere valgte han at offentliggøre den for at fortælle sin omgangskreds om det forløb, som han og familien havde gennemgået.

- Jeg havde rigtig meget behov for - og lyst til - at fortælle hele min omgangskreds om den her sag, men fordi det var den sag, det var, og fordi politiet var i gang med at afklare, så kunne man ikke bare gå ud i offentligheden, fortæller Kenneth Jakobsen.

Mens de afventede, om der kom en retssag, gik livet i lokalområdet videre, og det var ikke altid helt bekymringsfrit.

- Vi har jo mødt ham i bussen og i lokalområdet, siger Kenneth Jakobsen med henvisning til den nu dømte mand.

Har selv haft sommertræning med den dømte

Den 55-årige mand har været en del af familiens liv igennem flere år både i SFO’en og i håndboldklubben. Og Kenneth Jakobsen mener, at den dømtes store engagement har været med til, at folk ikke har opdaget den anden side af ham.

- Der er ingen tvivl om, at den dømte har haft to sider af sin person. Han har haft en meget, meget velengageret entusiastisk side, hvor han har gjort en masse for de her piger i forbindelse med SFO’en, men også i håndbold- og fodboldklubben.

Og Kenneth Jakobsen har endda selv arbejdet sammen med ham.

- Jeg har selv været med til at lave sommertræning til håndbold sammen med ham, og jeg synes bare, at det var fedt, at han var så engageret. Der har bare været en mørk side, som vi ikke har kendt noget til før nu, siger han.

Skolen undersøger sagen

Skolen har siden før jul været i gang med at undersøge sagen, siden det under retssagen kom frem, at den tidligere ledelse på skolen tilsyneladende blev advaret mod den nu dømte pædagogmedhjælper for adskillige år siden.

Kenneth Jakobsen håber på, at undersøgelsen betyder, at der kan findes eventuelle procedurefejl for eksempel i den måde, indberetningerne kommer på.

Det skal ikke kunne ske igen – det er rigtig mange år. Hvis undersøgelsen kan finde nogle smuthuller, som man kan lukke, så vil det være rigtig dejligt, så der ikke er andre piger, som kommer til at opleve det samme

Kenneth Jakobsen, far til to af de krænkede piger i Stigesagen

- Det skal ikke kunne ske igen – det er rigtig mange år. Hvis undersøgelsen kan finde nogle smuthuller, som man kan lukke, så vil det være rigtig dejligt, så der ikke er andre piger, som kommer til at opleve det samme, siger han.

Den nuværende skoleleder for skolefællesskabet Odense Nord, Erling Petersen, kan ikke kommentere den konkrete sag.

- Jeg kan desværre ikke udtale mig nærmere, fordi det er en personsag, som vi må kigge på internt i Odense Kommune, siger han.

For Kenneth Jakobsen er noget af det vigtigste, at der ikke er nogle børn, der bliver glemt i denne sag.

- Jeg vil ønske, at der er nogen, der griber bolden og sørger for, at man sikrer sig, at alle børn bliver spurgt og får mulighed for at svare på, om de har oplevet noget upassende. Så der ikke er nogen, der går frem til voksenlivet med det ubehag i maven, siger han.

Den daværende skoleleder på Stige Skole, Jens Otto Dalhøj, som nu er souschef i skolesamarbejdet Odense Nord, er ikke suspenderet i den periode, hvor skolen undersøges.

DR Fyn har tilbudt Jens Otto Dalhøj at kommentere på sagen, men han har takket nej.

Dommen er anket

Den dømtes forsvarer, Troels Maglegaard, valgte umiddelbart efter dommen at anke dommen til landsretten, og i mandags kunne DR fortælle, at ankesagen er udskudt til efter sommerferien på grund af travlhed.

Det betyder yderligere et halvt års ventetid for Kenneth Jakobsen og de andre involverede i sagen, før der kan sættes et endeligt punktum i sagen, men Kenneth Jakobsen er glad for de muligheder, anken giver.

- Jeg har ikke behov for at sætte et punktum, for det er jo en del af mit liv. Men anken betyder dels, at dommen har en mulighed for at blive skærpet, men også at de piger, som ikke var involveret i selve dommen, nu har mulighed for at komme med i dommen, siger han.

Kenneth Jakobsen mener ikke, at sagen fortsat vil nage ham og familien, fordi de i lang tid allerede har bearbejdet sagen.

Et citat af Kenneth Jakobsen hjemme på familiens tavle. (Foto: Kenneth Jakobsen)

- Jeg tror ikke, det er noget, der vil sætte sig som mén. Det vil være en erfaring, og vi vil være klogere på os selv, og vi vil muligvis også være klogere i andre sammenhænge. Vi er en ret god familie, siger han.

Den 55-årige sidder varetægtsfængslet indtil dommen er sat ved landsretten.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.