Femdoblet udredningstid for HPV-piger med bivirkninger

265 kvinder har siden i sommer søgt behandling på Odense Universitetshospital's HPV-center. Udredningen tager lang tid.

HPV-vaccinen skal beskytte kvinder mod livmoderhalskræft, men mange oplever bivirkninger ved vaccinen. Det har medført lang udredningstid. (Foto: DR Nyheder)

Smerter. Svimmelhed. Migræne og søvnløshed.

Antallet af piger og unge kvinder, der får bivirkninger efter HPV-vaccinen stiger, og det kan mærkes på Odense Universitetshospital. Udredningen tager fem gange så lang tid sammenlignet med andre patientgrupper, fortæller lægefaglig direktør.

Siden forsommeren har OUH haft et særligt center for HPV-vaccine skader, og tilstrømningen har været massiv: 265 kvinder har søgt behandling.

- Det er meget højt. Det er mere end dobbelt så mange, og det havde vi ikke forventet, siger centerets lægefaglige direktør, Peder Jest.

Femdoblet behandlingstid

De unge kvinder henvises, fordi der er mistanke om, at de har taget skade som følge af HPV-vaccinen, der skal beskytte mod livmoderhalskræft.

Pigerne lider ofte af diffuse problemer som smerter, søvnløshed og hovedpine. Derfor tager det betydeligt længere tid at udrede dem end andre patienter, siger Peder Jest.

- Det er ikke en almindelig konsultation, for der er mange undersøgelser og lange samtaler. Vi bruger cirka fem gange så lang tid på en HPV-patient end andre patientgrupper, siger han.

Ingen HPV-kur

Men selvom undersøgelserne er i gang, kan der være lang vej til at blive rask. Der findes nemlig ingen behandling for en HPV-vaccineskade.

- Mange af pigerne har det rigtig dårligt, og jeg kan godt forstå, de er frustrerende over den lange udredningstid. Men lige nu kan vi ikke gøre andet end at undersøge dem og konstatere, hvad deres problemer er, siger Peder Jest.

HPV-centeret samler alle data om patienterne. Det skal føre til et nationalt program og retningslinjer for behandling af kvinderne.

Facebook
Twitter