Femern-direktør inviterer til jobfest med 55.000 arbejdspladser

Virksomhederne skal rykke nu, hvis de vil have del i de 55.000 jobs, som Femern-forbindelsen kommer til at give.

Femern Bælt-tunnelen skal forbinde Danmark og Tyskland mellem Rødby og Puttgarden, og skal stå færdig i 2021. (© Femern A/S)

Der skal snart sættes navn på de 55.000 mand, som over fem år bygger tunnellen, der forbinder Rødby og Puttgarden.

Byggeentreprenørerne begynder nu at regne på, hvad byggeriet præcist kommer til at koste. Det betyder, at virksomheder skal ud af starthullerne, hvis de vil have del af kagen:

- Det er altså nu, at virksomhederne skal tage kontakt til de bydende, som er i spil her, opfordrer Femerns tekniske direktør, Steen Lykke.

Lindø vil have fingrene i arbejdspladser

Femerns tekniske direktør regner med, at 55.000 mand vil blive beskæftiget i løbet af en fem-årig periode. Lidt under halvdelen af dem skal bygge Femern Bælt, og resten kan ende i jobs hos underleverandører og i servicefag.

På det gamle Lindø-værft på Fyn har man allerede været i gang i lang tid for at charme sig ind på arbejdspladserne:

- Vi har gennem et par år haft en løbende dialog med de danske entreprenører, som vi tror, byder på projektet på sigt. Det er det, vi kan gøre lige nu, for der er ikke udbudsmateriale, og der er ikke valgt nogen entreprenør. 

- Men vi er i dialog med dem, vi har haft besøg af dem, og de er rimelig begejstrede, siger direktør Carsten Aa fra Lindø Industripark.

Virksomheder i konkurrence med udenlandsk timeløn

Lindø har især kig på at producere ti specialelementer til byggeriet, og det kan give beskæftigelse til flere end 200 mand i byggeperioden.

Men skal ordren i hus, er de danske virksomheder i en skarp priskonkurrence:

- Vi skal konkurrere med polske og litauske timelønninger, og det er vi jo ikke herre over, siger direktør Carsten Aa.

- Men vi kan matche op med en ordentlig prissætning og tilbyde faciliteter, som de ikke har de andre steder og så har jeg en forhåbning om, at de kigger på vores ekspertise.

Femern vil også kigge på effektivitet

Samme tanker har teknisk direktør i Femern, Steen Lykke.

Han mener dog, at dansk industri kan have en fordel i sin ekspertise:

- I andre lande kan man måske betale en lidt lavere timeløn, men verden har forandret sig. Det betyder også noget, hvor god man er til at lave produktion, og hvor effektiv er man i brugen af robotteknologi. Der ligger dansk industri absolut i front.

 

FacebookTwitter