Festivalen hvis navn, man ikke må nævne: Det minder om, da DAD ikke måtte hedde Disneyland

Harry Potter-festivalen i Odense er blevet tvunget til at skifte navn. Noget pjat, mener politiker.

Filmmastodonten Warner Bros. har besluttet, at den årlige Harry Potter-festival i Odense ikke længere må benytte navnet fra den populære troldmand. (Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen © Scanpix)

Det er slut med Gryffindor-kollegiet, Lord Voldemort og Hogwarts Expressen.

I hvert fald på Harry Potter-festivalen i Odense.

Selskabet Warner Bros., der ejer rettighederne til Harry Potter-universet, har bestemt, at festivalen ikke længere må bære navnet fra den populære troldmand og bruge det magiske univers fra de kendte bøger og film.

- Det må vi ikke, fordi vi efterhånden er blevet så store, som vi er. Vi kan ikke længere gå under den radar, hvor vi har været en mindre festival, som har udgangspunkt i biblioteket, forklarer Søren Dahl Mortensen, der er projektleder for det, der engang hed Harry Potter-festival, men som nu går under navnet Magiske Dage.

Festivalen så dagens lys for femten år siden. Dengang startede det som et lille arrangement på Næsby Bibliotek. Det viste sig imidlertid at være en stor succes, som sidste år tiltrak 13.000 gæster.

Det er altså for stort til, at Warner Bros. kan acceptere, at man benytter sig af Harry Potter-navnet.

- De ser det sådan, at hvis vi får lov, hvorfor må Stockholm eller Cape Town så ikke? Det er lidt den tankegang, de har, at når tingene bliver for store, så er der nogle kommercielle interesser, siger Søren Dahl Mortensen.

Lyder pjattet

At en udenlandsk filmmastodont vælger at gå ind og bestemme over et arrangement i Odense kommer bag på Anders W. Berthelsen (A), der er medlem af Odense Byråd og kommunens by- og kulturforvaltning.

- Lige da jeg hørte det i går, der må jeg sige, at det lød lidt pjattet. Jeg kom til at tænke på rockgruppen D-A-D, som ikke længere måtte hedde Disneyland After Dark. Det var åbenbart noget, Disney-koncernen ikke brød sig om, siger han.

Han hørte først om nyheden, da det kom frem i medierne i går, og umiddelbart kan han ikke se problemet i, at der er en Harry Potter-festival i Odense.

- Jeg synes, at det giver noget reklame for Harry Potter-bøgerne og -universet. Så jeg kan egentlig ikke forstå, at de går så hårdt til værks og ligefrem vil stoppe brugen af navnet. Jeg synes, det er lidt som at skyde gråspurve med kanoner, siger han og fortsætter:

- De må opfatte det som en eller anden form for misbrug. Men det kan jeg slet ikke se. Det er jo kun til gavn for forfatteren og rettighedshavere, at navnet bliver brugt så meget som muligt. Jeg tror i virkeligheden, at de skyder sig selv i foden. Men der er ikke noget at gøre. Det er bare at rette ind.

Hvis bibliotekerne har brug for hjælp, står kommunen dog klar med rådgivning. Omend Anders W. Berthelsen forventer, at det er i en lidt anden skala, end den Warner Bros. kan tilbyde.

- Hvis bibliotekerne føler, at de har brug for juridisk hjælp, så har vi folk, der kan hjælpe. Jeg tror bare, det er håbløst. For det er nok de tunge drenge, der er sat ind her. Og så er det jo også begrænset, hvor mange ressourcer vi skal smide ind i denne sag, forklarer han.

En af de ting besøgende har kunne opleve på Harry Potter-festivalen, er en quidditch-turnering. I år vil femten nordiske hold deltage. (Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen © Scanpix)

Festival ser fremad

Hos Søren Dahl Mortensen og Magiske Dage kan man godt se, at der også er kommercielle interesser i den odenseanske festival. De kommer nemlig naturligt, når gæster fra både ind og udland peger kosteskaftet mod Fyn.

- Vi har fået mails fra Berlin med familier, der gerne vil komme op og være med. Så er det jo klart, at der er overnatninger, bespisning og alt muligt omkring det, siger Søren Dahl Mortensen.

Derfor frygter han, at navneændringen kan betyde, at folk fravælger festivalen.

- Vi har godt fat i et koncept med mange tilrejsende, hvor folk kommer for at være en del af Harry Potter universet. Derfor er det jo så et spørgsmål om, om folk stadig vil komme. Men vi kan mærke på sociale medier, at der er stor interesse for opbakningen. Så vi håber, at folk stadig vil komme og skabe et fællesskab om det her, forklarer Søren Dahl Mortensen.

Med den store ændring vil man bruge den næste festival til at se, om konceptet stadig holder, eller om der skal ændres ved eller tilføjes universer, så publikum fortsat vil komme.

Festivalen ligger i efterårsferien den 18.-20. oktober og vil blandt andet byde på en stor omgang quidditch med 15 hold fra nordiske lande og rollespil i rådhussalen. Quidditch er det spil, som de unge troldmænd og hekse muntrer sig med mellem lektionerne.

De mangler dog stadig at finde på et nyt navn, forklarer Søren Dahl Mortensen.

- Indtil videre hedder den Magiske Dage eller måske Festivalen Hvis Navn Ikke Må Nævnes, siger han.

Det sidste med hentydning til bøgernes superskurk Lord Voldemort, hvis navn mange ikke tør tage i deres mund. Derfor bliver han ofte kaldt 'Du-Ved-Hvem' eller 'Ham-Som-Ikke-Må-Benævnes'.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Warner Bros. DR har også forsøgt at indhente en kommentar fra bogens forfatter J. K. Rowling, som selv gæstede festivalen i Odense i 2010. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra hende.

Facebook
Twitter