Festivalgæster er glade for at slippe for professionelle pantsamlere

Det er dog ikke alle gæster, der er glade for den nye en-til-en-pantsystem

For Lone Ølgaard (i hvid trøje) er det vigtigere, at festivalpladsen på Tinderbox er ren og ikke fyldt med nærgående pantsamlere, end at hun kan få pant retur. (Foto: Jonatan Grau Møller)

Som noget nyt har arrangørerne bag Northside og Tinderbox gjort festivalpladserne pantfrie.

Det har de gjort for at slippe af med såkaldte professionelle pantsamlere.

Det er personer, der køber en festivalbillet, men i stedet for at høre musik og drikke fadøl, går de rundt og samler plastikkrus, kander og shotsrør sammen. Herefter indleveres det og byttes til kolde kontanter.

- Jeg synes, det er dejligt, at vi ikke har alle de her pantsamlere rendende, som tager tingene ud af hænderne på os. Det gør også, at det er ser rent og pænt ud. Man ikke føler, at man er på en festivalplads, siger Lone Ølgaard.

Pladserne holdes i stedet rent af velgørende organisationer, som går rundt og samler panten, ligesom der er sat standere op, hvori man kan donere sin pant.

Uperfekt system

I stedet har festivalerne indført et en-til-en-system. Når man køber noget i baren, eksempelvis en kande øl, så betaler man pant for kanden.

Næste gang du skal købe en kande øl kan du gå op i baren og indlevere den. På den måde sparer du panten på dit næste køb.

Men det er ikke alle festivalgæster, der er glade for den nye ordning.

Melissa Rindal (th.) er glad for at slippe for pantsamlere, men savner et bedre pantsystem. (Foto: Jonatan Grau Møller)

- Jeg synes det er lidt ringe, at man kun kan bytte en-til-en. Så hvis man køber to kander på en gang, men kun skal have genfyldt den ene, så kan man ikke få pengene retur, siger Melissa Rindahl og fortsætter:

- Hvis det skulle være helt perfekt, så skulle man kunne bytte, så man automatisk fik trukket panten fra i prisen på det næste, du køber. Men jeg synes det er fint, fordi der er rent, og fordi folk rydder op efter sig.

John Fogde, der er pressechef for de to festivaler, erkender, at man ikke har fundet opskriften på det perfekte pantsystem. Men løsningen er kommet til verden som følge af de mange klager over de professionelle pantsamlere, som de har modtaget i årenes løb.

- Vi har i en årrække og på forskellige festivaler prøvet at finde ud af, hvordan vi kan løse det her problem og køre et normalt pantsystem. Den opgave er vi ikke lykkes med. Så derfor endte vi et sted, hvor vi sagde, at hvis der ikke er noget pant, så er der heller ikke nogle pantsamlere, og så får vi ikke nogen klager over det, forklarer han.

Andreas Kaspersen er glad for det nye pantsystem. (Foto: Jonatan Grau Møller)

Glemmer panten, når musikken spiller

Glæden over at slippe af med påtrængende pantsamlere, er større end irritationen over ikke at få pengene for sin pant.

- Jeg synes det er super fint. Det gode er, at der ikke er nogen, der render rundt mellem benene på dig, når man er til koncerter, og der er ikke nogen, der tager din kande med øl op af tasken. Så jeg synes, det er super positivt, siger Andreas Kaspersen.

Han mener alligevel ikke, at man lægger mærke til de penge, så snart musikken spiller.

- Det betyder ikke så meget for mig. Vi bytter alligevel lige over. Så hvis jeg mister ti kroner på det, så er det ikke noget, jeg tænker over. Jeg kommer ikke til at aflevere panten alligevel.

En holdning der deles af Lone Ølgaard.

- Lige den første flaske man køber, så lægger man mærke til det. Men som tiden går, så glemmer man det. De mennesker, der kommer herop i vin- og champagne baren, de vil hellere have et rigtigt glas at drikke af. Så jeg tænker, at det er okay. Det er håndører i den sidste ende, siger hun.

Tinderbox Festival afholdes fra d. 28.-30-juni i Tusindårsskoven i Odense.

Facebook
Twitter