Filmgenren skal styrkes: Nyt initiativ sparket i gang til årets Svend-prisfest

TV-serier er rigtig populære – men til årets uddeling af Svend-prisen var der særligt fokus på filmgenren.

Til Svend Prisen blev der i år uddelt to gange 650.000 kroner til manuskriptstøtte for at styrke filmformatet. (Foto: © Anne Mette Dam Thrane DR Fyn)

Onsdag aften blev årets Svend-priser uddelt til både film- og TV-branchen.

Men mens danske TV-serier som fx 'Badehotellet' er meget populære, så går det den anden vej for danske film i biograferne.

Direktør for Film Fyn, Bo Damgaard, fortæller, at presset fra serierne kan mærkes i landets biografer. 2016 var det dårligste år, når det kommer til antal solgte billetter til danske film.

Og det var der også fokus på til Svend Prisen, hvor det blev offentliggjort for publikum at TV2 Danmark, FilmFyn og Den Vestdanske Filmpulje havde taget initiativ til at give to projekter manuskriptstøtte på op til 650.000 kroner - tildelt uafhængig af Svend Prisen. Pengene skal bruges til at udvikle store dramaer, der skal få danskerne tilbage i biograferne.

- Problemet er, at de store, nyuddannede manuskriptforfattere kaster sig over serier med det samme. Derfor bliver vi nødt til at gøre noget for at lokke dem til at lave film i stedet, siger Bo Damgaard.

Rosalinde Mynster - kendt som 'Fie' i TV-serien 'Badehotellet' - var en af de store vindere til Svend Prisen. Hun håber på, at den store succes med TV-serier kan være med til, at filmgenren udvikler sig.

- Filmformatet virker pludselig lille nu, hvor man er vant til de store forløb. I en serie følger du en hovedkarakter over længere tid, og lærer dem at kende. Selve filmgenren er jo et ret nyt medie, og derfor skal det hele tiden udvikle sig og blive noget andet. Og det kan serier være med til at presse dem til, siger Rosalinde Mynster.

Og Badehotellets popularitet var tydelig til Svend Prisen. Publikum jublede, da Rosalinde Mynster vandt prisen som 'Årets skuespiller i en TV-dramaserie'. Og hovedpersonen selv var meget glad.

- Det er overvældende, at der er så mange, der følger med, og det er meget større, end man lige kunne forvente. Det betyder utrolig meget, at folk ser det, jeg er med i. Det er jo derfor, jeg gør det, siger hun.

Til Svend Prisen blev der i alt uddelt ni priser, hvoraf otte var bestemt af publikum.