Fire nye løvekillinger født i Odense Zoo: Hannen risikerer aflivning

Der er ikke plads til to hanner i en flok. Derfor kan aflivning blive nødvendigt alternativ til flytning.

De små nyfødte løvekillinger og deres mor i Odense Zoo.

Kattekillinger, hundehvalpe eller løvekillinger.

Der er ikke noget som små, nuttede dyreunger, og for 12 dage siden blev Odense Zoo igen beriget med fire af slagsen.

Lørdag den 27. oktober kom fire små løvekillinger til verden - tre hunner og en han.

Dyrepasseren kom til løvestalden lørdag morgen, da to af ungerne allerede var født, og ved middagstid var alle fire unger ude i løvemors favn.

De nye beboere har det alle godt, og deres mor er en rigtig løvemor, fortæller direktør i Odense Zoo, Bjarne Klausen.

- Man kan ikke komme ind i stalden, uden hun hidser sig op. Det vil vi ikke udsætte hende for. Dyrepasseren kan gå derind og gøre rent derinde, men vi andre går ikke derind, fortæller Bjarne Klausen.

Kommer først ud omkring jul

I de første seks-syv uger er ungerne isoleret i løvestalden sammen med deres mor, hvor de får lov at få ro, indtil de er klar til at indgå i den øvrige løveflok, som nu tæller otte løver i alt.

Odense Zoo forventer, at publikum for første gang kan få lov at se de fire løvekillinger mellem jul og nytår.

Direktør i Odense Zoo, Bjarne Klausen, står foran løvernes anlæg, mens hanløven og en hunløve hviler sig på en opvarmet sten i baggrunden. De små løvekillinger kommer først ud i anlægget, når de er parate til det. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)

- Vi kan ikke garantere, at de bliver lukket ud om seks uger, fordi det afhænger af vejret, og det afhænger af, hvordan de opfører sig og følger efter hende. Så vi skal være sikre på, at de kommer med ind, når hun går ind, fortæller Bjarne Klausen.

Når ungerne har levet i anlægget et års tid, skal Odense Zoo finde ud af, hvad der skal ske med dem.

Hanløvens skæbne afgøres efter et år

I Odense Zoo lever der i forvejen en hanløve.

To hanner kan ikke leve sammen, så enten skal den nye han i løveflokken videre til en anden zoologisk have, eller også skal den aflives.

- Når løvehannen er blevet et år gammel, er det på tide, at han 'flytter hjemmefra'. Der kan vi se på de to hanløvers adfærd, at det er ved at være tid. Så undersøger vi hos andre zoologiske haver rundt om i verden, om der er nogen der kunne være interesseret i at få ham, fortæller Bjarne Klausen.

Hvis nogen byder ind på den unge hanløve, sender Odense Zoo ham afsted, men det sker også med jævne mellemrum, at der ikke er nogen, som er klar til at overtage en løve.

De nyfødte løveunger i Odense Zoo - tre hunner og en han. (Foto: Odense Zoo)

- Så har vi ikke noget problem med at aflive dem netop på det tidspunkt, de bliver sendt hjemmefra, for så er der ikke nogen, der savner dem, siger Bjarne Klausen.

Skulle det ske, at hanløven ender i hænderne på dyrlægen, bliver han bedøvet og aflivet. Og Bjarne Klausen afviser heller ikke muligheden for, at publikum igen får lov at se en dissektion af et dyr i Odense Zoo.

Facebook
Twitter