Fiskecamp hjælper børn fra trange kår: "Det giver et åndehul fra en stram og træls hverdag"

På Nordfyn afholder Børnenes Lystfisker Akademi en lejr for børn, der ellers ikke ville komme på ferie.

Der bliver peget, kastet og fanget på Enebærodde på Norfyn i disse dage. Børnenes Lystfisker Akademi afholder for første gang en camp for børn, der kommer fra trange kår, siger Klaus Mariager Wagner (tv). (Foto: Carl Odorico)

Sommerferie og kontanthjælp rimer ikke altid på sol og palmer.

Derfor findes der en lang række tilbud, hvor - primært børn - kan komme på en gratis sommerferie.

Det handler om fisketure, fællesskab og frihed. Og så handler det om at føle sig værdsat.

Klaus Mariager Wagner

Et af de steder er på Enebærodde på Nordfyn.

Børnenes Lystfisker Akademi

Børnenes Lystfisker Akademi har til formål at tilbyde familier og børn fra alle samfundslag fritidsaktivitet i form af lystfiskeri og friluftsliv, som kan fremme personlige udvikling og styrke den enkeltes kompetencer. Her i blandt socialt udsatte familier og børn.

Det startede i 2014 under navnet Hillerød Fiskeskole. I 2017 skiftede de navn til Børnenes Lystfisker Akademi, fordi de ikke så sig selv som en lokal forening men en landsdækkende med frivillige fra hele Danmark.

Kilde: Børnenes Lystfisker Akademi

Her arrangerer Børnenes Lystfisker Akademi en camp for børn, hvis forældre enten er på kontanthjælp, overførselsindkomst eller en anden social ydelse.

Formålet med campen er ganske klart.

- Det handler om fisketure, fællesskab og frihed. Og så handler det om at føle sig værdsat. Vi giver plads til alle her hos os, forklarer Klaus Mariager Wagner, der er projektkoordinator hos Børnenes Lystfisker Akademi.

Han er heller ikke i tvivl om, hvad det betyder at komme væk hjemmefra i nogle dage.

- Det er et åndehul fra en rigtig stram og træls hverdag. Jeg har selv prøvet som barn at sidde i en klasse, hvor jeg nærmest frygtede første skoledag efter sommerferien, fordi der kom den klassiske runde, hvor man skulle fortælle, hvad man havde lavet i sommerferien, og jeg havde ikke lavet noget, fortæller Klaus Mariager Wagner og fortsætter:

- De andre havde været på Ibiza og Mallorca, og det er ikke sjovt. Man kan godt have et godt liv af den grund. Men man bliver lidt flov over, at man ikke ved, hvad de skal fortælle om.

Sjovt og spændende

På lejren bor 68 deltagere og 18 frivillige fra hele landet i telte, og dagen er fyldt med aktiviteter, der tager udgangspunkt i fiskeri.

En af dem, der er med på campen, er 13-årige Jonathan Kunstmann fra Nørre Aaby på Fyn.

Da han fik muligheden for at komme på fiskecamp, var han dog ikke helt overbevist om, at det var noget for ham.

- Først så fik jeg tilbuddet, og så tænkte jeg meget over det. Men jeg blev enig med mig selv om, at jeg ikke skulle kede mig i den uge. Jeg skulle afsted og nyde det, siger han.

Den første dag, var man meget spændt på, hvem man bliver venner med. Men nu har jeg fået en hel masse venner, som jeg ikke kendte før

Jonathan Kunstmann

Nu hvor han er på campen, er han ikke i tvivl om, at det har været den helt rigtige beslutning.

- Det har været sjovt og spændende. Den første dag var man meget spændt på, hvem man bliver venner med. Men nu har jeg fået en hel masse venner, som jeg ikke kendte før, siger Jonathan Kunstmann.

Lejr ved et tilfælde

Faktisk var det ikke meningen, at Børnenes Lystfisker Akademi skulle udvikle sig til en sommerlejr.

Ved et tilfælde fik Klaus Mariager Wagner søgt Arbejdsmarkedets Feriefond. Her ansøgte han om 1,2 millioner kroner og fik mod forventning bevilliget 600.000 kroner.

Hvordan kommer man i betragtning?

For at komme med på Børnenes Lystfisker Akademis camp er der følgende kriterier:

  • Man skal indstilles af en sagsbehandler, ressourceperson eller klasselærer.
  • Forældrene skal være på kontanthjælp, overførselsindkomst eller en anden social ydelse.
  • Man som forældre have meldt ferie ved jobcentret.
  • Det skal fremgå af ansøgningen, hvorfor barnet har behov for denne ferie.

Ansøgningen sendes via foreningens hjemmeside.

- Det er første gang, jeg har prøvet at søge så mange penge. Så står vi der og tænker ”nå for Sørensen, hvad skal vi gøre med dem?”, fortæller han og fortsætter:

- Der er selvfølgelig en partnerskabsaftale, man skal overholde. Men det kom bag på mig, at der lå så meget arbejde i det, fordi det bare var en ansøgning som så mange andre, man tror, man får afslag på. Men så var der dæleme hul igennem der.

Selvom der pludselig var kommet en masse penge i kassen, var det ikke givet, at pladserne ville blive fyldt ud.

- Tilbage i januar til april, der vidste jeg ikke, om lejren blev til noget, for der var ingen tilmeldinger overhovedet, siger Klaus Mariager Wagner.

Men ved at sprede ordet fra mund til mund og via et opslag på Facebook, lykkedes det at få sat skub i tilmeldingerne.

- Omkring første maj begyndte det at vælte ind. Vi har haft 450 ansøgninger. Det er helt vildt. Vi kollapsede nærmest over antallet, og vi har næsten siddet i døgndrift og skulle forholde os til dem, fortæller Klaus Mariager Wagner.

Krabberne, som børnene fanger på lejren, skal på fredag laves til suppe. Det glæder Jonathan Kunstmann sig til. (Foto: Carl Odorico)

Oplevelser og fællesskaber

Det lejren kan, det er at give nogle indslag i ferien, som børnene også kan bruge, når de sidste kroge er kastet og taget op af vandet på Enebærodde.

Det vi giver dem, det er et spark i bagdelen med en masse oplevelser, fællesskaber og sociale relationer.

Klaus Mariager Wagner

- Det vi giver dem, det er et spark i bagdelen med en masse oplevelser, fællesskaber og sociale relationer. Når de tager herfra, så har de fået nogle kompetencer med sig, som de kan bruge hjemme i skolen, forklarer Klaus Mariager Wagner.

Der mener han, at fiskeri kan noget helt specielt.

- Jeg er selv bidt af en gal lystfisker. Man kommer bare meget nemmere i kontakt med andre mennesker, når man står med en fiskestang i hånden, siger Klaus Mariager Wagner.

Spørger man Jonathan Kunstmann, virker det til, at det udsagn er rigtigt. Før han kom til lejren, havde han kun prøvet at fiske én gang før.

Men noget tyder på, at han nu er bidt på lystfiskerkrogen.

- På fredag har de sagt, at vi skal have krabbesuppe, af de krabber, vi fangede i dag. Så det bliver spændende, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.