Flere bilister kører for hurtigt ved skolerne: Det er bekymrende højt

I uge 33 og 34 er 6905 bilister vinket ind til siden pga. for høj hastighed.

Flere end 8.000 bilister har fået bøder i forbindelse med politiets skolestartskontrol i ugerne 33 og 34. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Skolestart er for mange forældre lig med børn, der skal hentes og bringes ved skolen.

I den anledning parkerer politibetjente landet over deres hvide motorcykler bag hækkene og holder skarpt øje med, hvordan bilisterne omkring skolen opfører sig.

En opgørelse fra Rigspolitiet viser, at det i år halter gevaldigt med at overholde fartgrænsen ved skolerne.

I uge 33 og 34 har betjente måtte vinke 6905 bilister ind til siden, fordi de ikke har lettet foden fra speederen ved skolerne.

Dermed har politiet uddelt flere fartbøder end sidste år, og det er en udvikling, der bekymrer politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, Christian Berthelsen.

- Det, synes jeg, er et bekymrende højt antal. Især hvis vi kigger på antallet i forhold til sidste år, hvor der er sket en markant stigning. Det er bekymrende at se, fordi vi har haft megen omtale og kørt mange kampagner på det, siger han.

Bilisterne er ikke opmærksomme

Ifølge Christian Berthelsen er der ikke nogen entydig forklaring på den høje hastighed omkring skolerne, men det kan skyldes manglende opmærksomhed.

- De fleste siger, når de bliver stoppet, at de ikke lagde mærke til, at de kørte så stærkt, eller at de bare fulgte trafikken. Så i bund og grund er det egentlig bare et spørgsmål om, at man overholder færdselsreglerne og tænker sig om, når man kører bil, fortæller han.

Én af de politikredse, der har udført kontroller i uge 33 og 34, er Fyns Politi. På Fyn har man i de to uger uddelt 912 fartbøder.

Her har politikommissær Preben Ingemansen et godt råd til de forældre, der skal aflevere skolebørn.

- Det handler om at acceptere, at det hele tager lidt længere tid. Man skal lade være med at komme i sidste øjeblik. Man skal køre hjemmefra i god tid, så man kan slappe lidt mere af, når man afleverer sit barn, siger han.

Kampagner er fortsat nødvendige

Under kontrollen i forbindelse ved skolestart har politiet samarbejdet med Rådet for Sikker Trafik.

Det har blandt andet vist sig ved plakater med tekster som 'Børn på vej' og 'Teenager i trafikken'. Denne form for kampagner i kombination med kontrollen er vigtige, mener Preben Ingemansen.

- Det er vigtigt at køre kampagner omkring skoler, fordi det er vigtigt, at sikkerheden er så høj som muligt. Der er den halve time om morgenen, hvor det kan blive hektisk.

Den opfattelse deler Christian Berthelsen, som kan fortælle, at Rigspolitiet snart sender betjente og motorcykler ud til skolerne igen.

- Vi vil snart være ude ved skolevejene igen og gennemføre de samme kontroller. Det er en nødvendighed, at vi er derude, så derfor fortsætter vi. Vi kan se, at det er en nødvendighed, at vi er derude, og derfor fortsætter vi med det, fortæller Christian Berthelsen.

Facebook
Twitter