Flere giftige bøger dukker op: Fynske forskere frygter for sikkerheden på verdens biblioteker

Syddansk Universitet opbevarer tre bøger, som potentielt kan dræbe 50-60 personer hver.

Forskningsbibliotekar Jakob Holck fortæller, hvor farlige bøgerne i Odense er. Video: Anne Mette Thrane

Mens de studerende bladrer i bøger i universitets læsesale, har Syddansk Universitet gemt tre af dem bag lås og slå.

Bøgerne er nemlig giftige.

- Du dør nok ikke af at bladre. Men vi anslår, at hvis du vil spise den, så indeholder den arsen nok til at dræbe 60 mennesker, siger overbibliotekar Bertil Dorch.

Arsen er kræftfremkaldende, og derfor bliver bøgerne opbevaret bag lås og slå et sikkert sted på universitetet. De må kun røres med specielle handsker på. (Foto: © Søren Søgaard Hygum / Anne Mette Thrane)

SDU opdagede de tre bøger tilbage i 2017, og nu er der også fundet på bøger på den anden side af Atlanten med det farlige grundstof arsen.

Efter universitetet delte en artikel på et forum for forskere, gik opslaget viralt.

Et bibliotek i Washington opdagede, at de havde mindst en bog med den grønne gift på forsiden.

Det kom bag på bibliotekar Allie Alvis. Bogen på Smithsonian-biblioteket i USA er nemlig dén bog, hun plejede at finde frem til de besøgende, når der skulle vises et eksempel på en gammel, sjælden bog.

- Det var spændende, men også uhyggeligt, for vi kendte ikke mængden af arsen på daværende tidspunkt, siger Allie Alvis fra bibliotekets afdeling for sjældne bøger.

Flere livsfarlige bøger forventes at dukke op

Der kan være mange flere bøger i Danmark og i udlandet, som er lige så giftige som dem, der allerede er fundet.

Derfor håber bibliotekarerne Bertil Dorch og Jakob Holck, at der kommer klare guidelines for, hvordan bibliotekarer og samlere skal håndtere og opbevare bøgerne.

- Det er nødvendigt. Vi skal sørge for, at der er sikker opbevaring og sikker omgang med materialerne, siger Bertil Dorch.

Han får opbakning fra kollegaen, som tror, at der er mange biblioteker og gamle samlinger med giften på omslagene.

- Vi ved, at arsen er blevet brugt i forskellige grønne pigmenter gennem tiden. Det vil vi have fokus på, så man har nogle guidelines til, hvordan man skal håndtere sådan en bog, siger Jakob Holck, der er forskningsbibliotekar på SDU.

Stoffet på de danske bøger blev opdaget ved et tilfælde, og derfor ved bibliotekarerne heller ikke, hvor mange bøger, der lige er farlige for ansatte og besøgende.

Da de tre danske bøger skulle røntgenfotograferes for at tyde skriften på omslaget, opdagede forskningsbibliotekaren, at de var svøbt i dræbende gift. (Foto: © Søren Søgaard Hygum / Anne Mette Thrane)

I Washington er de i gang med at lave en liste over bøger, som kan være giftige. Ifølge Allie Alvis er der lige nu otte bøger på listen, som venter på at blive undersøgt.

Den internationale biblioteksforening - IFLA - skal nu beslutte, om de ønsker at føre det fynske forslag om internationale retningslinjer ud i livet.

Herunder kan du se billeder af Allie Alvis og den giftige bog i Washington:

  • Det var en forskningsartikel fra SDU, der gjorde Allie Alvis fra Smithsonian-biblioteket i Washington opmærksom på, at en af hendes favoritbøger er giftige. (Foto: © Smithsonian Libraries, Smithsonian Libraries)
  • Et nærbillede af bogen og den kasse, hvori den opbevares. Også på denne bog er der arsen i det grønne pigment, som har farvet omslaget. (Foto: © Smithsonian Libraries, Smithsonian Libraries)
1 / 2