Flest fynske piger får nu HPV-vaccine

I Odense Kommune gør man en særlig indsats for at flere unge piger skal blive HPV-vaccineret.

Fyn har det største andel af vaccinerede piger i årgangene 2003, 2004 og 2005, viser tal fra Statens Seruminstitut. (Foto: © Fred Tanneau, Scanpix)

Antallet af piger, der får den omstridte HPV-vaccine vokser. Især på Fyn vender pigerne nu tilbage til vaccinen, efter en tv-dokumentar om frygt for bivirkninger førte til et markant fald i antallet af vaccinerede piger.

Fyn har den største andel af vaccinerede piger i årgangene 2003, 2004 og 2005, viser tal fra Statens Seruminstitut.

Af årgangen 2004 er 43 procent af de fynske piger nu færdig-vaccinerede mod kun 36 på landsplan. Endnu flere piger har fået det første af de to stik, der skal til med fem måneders mellemrum: 59 procent på landsplan og 65 procent på Fyn.

- Da vi begyndte vaccinationsprogrammet, lå vi på 92 procent, og der vil vi rigtig gerne op igen. Men 65 er et godt skridt på vejen. Man kan blive vaccineret gratis til og med 18 år, så jeg håber, det kan nås endnu at få flere med, siger Palle Valentiner-Branth, afdelingslæge ved Statens Serum Institut,

Odense Kommune gør en ekstra indsats for at oplyse om HPV-vaccinen

I Odense har kommunen siden sidste sommer gjort en særlig indsats for at få flere forældre til at lade deres piger vaccinere. Alle elever i 5. klasse kommer til tjek hos sundhedsplejersken i forbindelse med en fedmekampagne og i 6. klasse til en synsprøve, og her har pigerne også fået information om HPV-vaccinen med hjem.

Kommunen har også valgt at lægge information om vaccinen ud på skolernes forældreintra. Og den indsats sammen med omtalen af emnet har betydet, at flere nu vælger at lade deres piger HPV-vaccinere, mener kommunen.

- Vi kan se, at der er begyndt at ske noget i positiv retning, men vi er på ingen måde i mål, så vi skal holde fast i at informere, så forældre og piger kan få så meget viden som muligt om HPV-vaccinen, siger børneoverlæge i Odense Kommune Susanne Buhl.

Hos Statens Serum Institut tror afdelingslæge Palle Valentiner-Branth også, at det er information til forældre og piger, der skal få flere til at vælge vaccinen til.

- Det er helt klart min opfattelse, at mange forældre til teenagepiger har været afventende og bekymrede over de historier, der har været fremme om mulige bivirkninger. Men jeg håber, at de ligesom mange andre i Danmark er blevet beroliget af de studier, der viser, at vaccinen er sikker og effektiv, siger Palle Valentiner-Branth.

Stor interesse for ny vaccine

Instituttet lancerede i november en ny version af vaccinen, og den nye vaccine kan måske også få flere til at lade sig vaccinere.

- Vi har set en stor interesse for at blive vaccineret med den nye vaccine. Den dækker bredere end de tidligere vacciner, som altså også var rigtig gode. Den beskytter mod infektion med de HPV-typer, der er årsag til ni ud ti tilfælde af livmoderhalskræft, siger Palle Valentiner-Branth.

På landsplan fik mere end 30.000 piger hpv-vaccinen sidste år - det er det højeste antal siden 2012 og en fordobling i forhold til året før.