Fnat-epidemi i udbrud: Desperate patienter rejser til Tyskland efter fnatmiddel

Mange steder i Danmark er der en stigning i antallet af fnattilfælde, så både hospitaler og apoteker har svært ved at følge med.

Den smitsomme og meget kløende sygdom, fnat, er brudt ud i stor stil i hele Europa. (Foto: Patienthåndbogen © Patienthåndbogen)

20.000 kroner.

Så mange penge har en meget uheldig familie, som er tilknyttet hudafdelingen på Odense Universitetshospital, brugt på behandling af fnat.

Og de er ikke de eneste, der bruger tusindvis af kroner på at komme de små bæster - fnatmiderne - til livs. Bare én cremebehandling koster omkring 250 kroner, og hver person skal som regel have mindst to cremebehandlinger for at komme af med fnat.

- Vi har oplevet en familie, som har brugt 20.000 kroner på det her, og vi har også oplevet nogle, der har brugt 10.000 kroner, så det er rigtig mange penge, fordi man behandler hele familien, fortæller afdelingssygeplejerske, Sanne Thil Eriksen, på hudafdelingen på Odense Universitetshospital.

Et stigende antal fnattilfælde

Mange steder i Danmark meldes der om en voldsom stigning i antallet af fnattilfælde.

- Det kan meget vel være tegn på en epidemi.

Sådan lyder det fra overlæge på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital Carsten Sand.

- Jeg har talt med mange af mine kollegaer, som er hudlæger rundt omkring i landet, og meldingen er den samme overalt; Vi får henvist rigtig mange unge mennesker med fnat. Mange, mange flere, end vi har set tidligere, fortæller Carsten Sand, som er overlæge på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital.

Han kan ikke forklare årsagen til den stigende epidemi, men hvis man ser i historiebøgerne, er det ikke en overraskelse.

- Hvis man kigger tilbage på historien, er det sådan, at vi har set fnatepidemier med 10-20 års mellemrum, så det er ikke usædvanligt, siger Carsten Sand.

Fænomenet er formentlig ikke kun dansk, men europæisk, mener han.

- Vi har kontakter til europæiske kollegaer, der beretter om samme udvikling, siger Carsten Sand.

Ekstra travlt på hospitalerne

På hudafdelingen på Odense Universitetshospital har de for øjeblikket tre-fire patienter dagligt, fortæller afdelingssygeplejerske Sanne Thil Eriksen.

- Vi har lavet noget statistik på det, for vi kunne lige pludselig mærke, at vi så mange flere patienter, end vi plejer.

På tre år er stigningen af fnattilfælde seksdoblet på hudafdelingen på Odense Universitetshospital.

- Hvor vi før så omkring 14 om måneden, så har vi været oppe at se 81 på en måned her i det seneste år, siger hun.

Og det gør det svært at følge med på hudafdelingen på Odense Universitetshospital.

- Vi ser måske flere, end vi burde gøre, men for patienternes skyld tager vi dem ind, for det klør rigtig, rigtig meget, siger Sanne Thil Eriksen.

Præparat i restordre

Det stigende antal tilfælde af fnat kan mærkes på salget af fnatkurer på apotekerne, fortæller farmaceut Henriette Lei Falk fra Sct. Nicolai Apotek i Svendborg.

- Det er meget stigende i øjeblikket, siger hun.

Der sælges både creme- og tabletbehandlinger mod fnat på apotekerne, for at udradere de små fnatmider.

De tabletter, som man kan bruge til behandlingen af fnat, er flere steder i landet udsolgt og i restordre. Og det har fået patienter, som er meget plaget af fnat, til at tænke kreativt.

- Der er en del patienter, som selv er meget opsøgende, fordi de bliver meget påvirket af det. De får en recept med fra os og så kører til Flensborg for at få præparatet, der hedder Stromectol, fordi det er i restordre her i Danmark, siger Sanne Thil Eriksen, afdelingssygeplejerske på hudafdelingen på OUH.

Lægemiddelsstyrelsen har efter publiceringen af denne artikel gjort opmærksom på, at Stromectol ikke er udsolgt i hele landet. Videre opfordrer de patienterne til at kontakte flere apoteker for at høre, om de har præparatet hjemme.

Artiklen er rettet d. 21.12.2018 kl. 14.36. i tredje sidste afsnit. Her er "hele landet" ændret til "flere steder i landet". Videre er sidste afsnit med Lægemiddelstyrelsen tilføjet.