Fnat-udbrud: 'Det er den sygdom vi har i Danmark, der klør allermest'

Flere steder i landet er plaget af fnat. Løve Apoteket i Faaborg sælger tre gange så meget fnat-medicin som normalt.

Den smitsomme og meget kløende sygdom, fnat, er brudt ud i stor stil i Faaborg. (Foto: Patienthåndbogen) (Foto: Patienthåndbogen © Patienthåndbogen)

Det klør og kradser. Hele tiden. Over hele kroppen.

Sådan er det for mange i øjeblikket.

Flere steder i landet døjer man lige nu med den smitsomme sygdom fnat.

Et af de steder, hvor man har mærket til de mange tilfælde af fnat, er i Faaborg. Her har man oplevet flere tilfælde på efterskoler og på byens gymnasium.

Det er noget, man har mærket på Løve Apoteket i Faaborg. Her har der været stor efterspørgsel på den fnat-creme, som kan fås i håndkøb.

- På det sidste halve år har vi solgt 166 tuber. Så det er ligesom eskaleret fra sommer til nu, fortæller Pernille Nielsen, der er souschef på Løve Apoteket.

Til sammenligning solgte de 56 tuber på et halvt år i 2016. Det er tre gange så meget som normalt.

Sygdommen, der klør allermest

Den voldsomme kløe skyldes en meget lille mide. Med sine 0,4 mm er den lige præcis stor nok til, at den kan ses med det blotte øje, oplyser DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling.

- Den graver nogle gange i huden, og vi er stærkt allergiske over for deres afføring. I starten er det, det område hvor den har gravet gangene, som det klør helt vildt. Men i løbet af noget tid – nogle uger – så bliver det hele kroppen, fortæller han.

Sygdommen er meget smitsom, og selv et håndtryk er nok til at overføre miderne.

- Her rører man ved nogle af de steder, hvor fnatmiden rigtig godt kan lide at være. Lige imellem fingrene i den lille smule svømmehud vi har imellem fingrene eller ved håndryggen, er et godt sted for dem, siger Peter Qvortrup Geisling.

Det er ikke farligt at være smittet med fnat, men det er rigtig ubehageligt, mens man har det, fortæller tv-lægen:

- Det er den sygdom vi har i Danmark, der klør allermest.

- Gang i vaskemaskinen

En af dem, der har haft den kløende mide helt tæt på livet, er Anne Kensmark. Hendes 17-årige søn går på Gymnasiet i Faaborg, og det nuværende udbrud af fnat, har sat strenge krav til hygiejnen i privaten.

- Der er gang i vaskemaskinen, siger hun.

Siden oktober har hendes søn døjet med den kløe, som fnatmiden giver.

- Han opdagede det selv, fordi der var flere drenge i omgangskredsen, der havde fået konstateret fnat. Og så begyndte han også at kunne se det på sine hænder, fortæller hun.

Diagnosen er svær at stille

Selvom man ikke kan undgå at mærke den kløe, som fnatmiderne medfører, så er diagnosen svær at stille.

Det kræver nemlig, at lægen skal stikke en lille nål ind i gennem den gang, som miden har gravet.

- Når man så ender helt ude i bunden af fnatgangen, så kan miden ikke lade være med at hugge til og gribe fat om nålen, og så kan man trække den ud. Og det er først når man kan trække den ud eller se den i et mikroskop, at man hundrede procent sikkert kan stille diagnosen, siger Peter Qvortrup Geisling.

Grundet smittefaren og den voldsomme kløe, er det vigtigt, at man søger læge. Så er man sikker på, at man får den rette behandling.

Derudover kommer Peter Qvortrup Geisling med følgende råd: