Fødende Vicki: De havde ikke plads til mig

Selvom Vicki Andersen var i fødsel, måtte hun sammen med sin kæreste køre 60 kilometer til et sygehus med plads.

Vicki Andersen og Henrik Lund har netop fået deres første barn sammen, men det gik ikke, som de havde forestillet sig. (Foto: © Charlotte Flyvbjerg DR Fyn)

Det gik godt, men langt fra som planlagt, da Vicki Andersen og Henrik Lund fra Otterup fik deres lille maj-søn.

Det var meningen, at Vicki Andersen skulle føde på Odense Universitetshospital. Det var det, som familien havde forberedt sig på, men det endte med en fødsel på stue 4 på fødegangen i Svendborg.

- De havde ikke plads der inde, og efter jeg så ud til at være en normal fødende, så fandt de det rimeligt, at jeg kørte til Svendborg, siger den nye mor med sit spædbarn i armen.

Ikke mere benzin

- Man bliver bare lidt forvirret, forklarer Vicki Andersens kæreste Henrik Lund.

Han måtte ud på en 60 kilometer-tur, selvom bilen ikke havde meget benzin tilbage.

- Bilen var ved at løbe tør. Vi havde fem kilometer tilbage i tanken, fortæller han, imens den nybagte mor bekymrede sig om, hvor de skulle parkere:

- Vi vidste ikke, hvor fødegangen lå, og parkeringsforholdene var ikke de bedste, fortæller hun.

Trods stress og en næsten tom benzintank gik fødslen godt, men det kan påvirke fødslen negativt, hvis kvinden bliver flyttet, fortæller den syddanske formand for Jordemoderforeningen, Gitte Valeur:

- Det er rigtig uhensigtsmæssigt at skulle ud på landevejen med kraftige veer. Veerne kan gå i sig selv, så fødsel på den måde trækker ud, forklarer hun.

Dobbelt så mange flyttet

I 2015 blev 63 kvinder omdirigeret fra Odense til Svendborg under fødslen. Tre blev sendt til Kolding. Det er over dobbelt så mange som året før, men det er ikke en god løsning, understreger jordemoderen.

- God tid og nærvær er hovedingredienserne for en god fødsel, forklarer Gitte Valeur og uddyber:

- Det, at man tror, man skal føde et bestemt sted, og så bliver flyttet til et helt andet sted, kan være svært at kapere og kan give stress hos den fødende.

På trods af den turbulente tur, så er Vicki Andersen og Henrik Lund glad for behandlingen på fødeafdelingen i Svendborg.