Før blev hun mobbet både fysisk og psykisk: Efterskoleopholdet ændrede Karinas liv

To år på Idrætsefterskolen Ulbølle gav Karina livslysten tilbage efter mobning og selvmordsforsøg.

10. klasse i folkeskolen, klar til gymnasiet eller en ny start på efterskole?

Mange unge og deres forældre besøger i disse uger efterskoler og gymnasier i hele landet for at finde ud af, hvad der er det rigtige valg for husets teenager.

For Karina Pedersen blev bekendtskabet med efterskoleverdenen en livsændrende begivenhed. Fra 2008-2010 gik hun to år på Idrætsefterskolen Ulbølle, men inden gennemgik hun nogle meget hårde år i folkeskolen.

Ville tage sit eget liv

- Jeg blev

mobbet
både fysisk og psykisk i to år, og det resulterede i, at jeg prøvede at tage mit liv tre gange, fortæller Karina Pedersen.

En dag i folkeskolen blev hun skubbet op mod nogle reoler og derefter lukket inde i et tændt varmeskab, og da hun endelig kom ud, fik hun skældud af en lærer.

Det var blot en mange dårlige oplevelser, som til sidst resulterede i, at hun blev rigtig ked af det og var tæt på at tage sit eget liv.

- Jeg blev rigtig ked af det. Jeg tænkte, nu gør jeg det. Aldrig mere.

Man kan høre på Karina Pedersens stemme, at det var en svær tid, men bag følelserne fornemmer man også en viljestærk person med en indre styrke til at få tingene vendt.

- Jeg har altid været utrolig stædig. Jeg kunne godt se, at jeg ikke havde gjort noget forkert, og at det ikke var mig, der var noget galt med, siger hun.

Tankerne om, at der var nogle små børn, der kunne finde Karina og få et chok, fik hende til at stoppe op og lade være med at tage sit eget liv.

Efterskolen blev et vendepunkt

Karina Pedersen opsøgte i stedet for skolesygeplejersken, som anbefalede hende at tage på efterskole. Karina var specialbarn i folkeskolen, fordi hun havde indlæringsvanskeligheder, og skulle finde en skole, som passede til hendes behov.

- Og så finder vi Idrætsefterskolen Ulbølle, som er noget af det mest fantastiske, jeg nogensinde har gået på. Man bliver lyttet til, forstået og taget hånd om, og så er der nul tollerance for mobning, fortæller hun.

Idrætsefterskolen Ulbølle henvender sig til unge med særlige læringsforudsætninger, og for Karina Pedersen, som elsker at svømme, klatre og være udendørs, var det oplagt at vælge linjen 'Idrætscross'.

Karina gik på idrætscross-linjen, hvor hun blandt andet sejlede i kajak, boede i shelter og klatrede. (© Idrætsefterskolen Ulbølle)

Fra stille til udadvendt pige

I de to år Karina Pedersen gik på efterskole, forandrede hun sig meget.

- I starten var jeg en meget stille og indadvendt pige, men efterhånden udviklede jeg mig til at blive en meget udadvendt, glad og smilende pige, fortæller hun.

Karina mener selv, at årene på efterskole reddede hendes liv.

- Jeg tror, det har betydet, at jeg ikke har taget mit eget liv. Hvis jeg skulle have fortsat i 9. og 10. klasse, tror jeg ikke, jeg havde klaret det. Jeg tror, at jeg var havnet nede i et sort hul, hvor jeg havde følt ensomheden, og at alt var imod mig.

- Håbløsheden – for at sige det pænt. Jeg tror, at på et eller andet tidspunkt havde dén Karina knækket, siger hun.

På efterskolen følte Karina Pedersen, at der var nogen, der ville lytte til hende, og at hun blev taget seriøst på en anden måde, end hun tidligere havde oplevet, og der blev gjort noget ved problemerne.

- Hvis jeg nu havde nogen problemer, så kunne jeg komme hen og sige det til min lærer eller pædagog. Og så skete der noget - det var ikke bare snak. Man blev hørt og blev taget seriøst, og der var hjælp.

Karina Pedersen besøger gerne efterskolen for eksempel, når der hvert år er "Gammel Elevdag". (Foto: Anne Mette Dam Thrane DR Fyn)

Lærerne, idrætten og miljøforandring var nøgleord for

På hver sin måde var skolens lærere med til at hjælpe hende videre.

- Min første kontaktperson var rigtig god, fordi han fik den knuste pige og gjorde hende glad. Og min anden kontaktperson udviklede mig til at være mere udadvendt og festglad, fortæller hun.

På skolen fik Karina mulighed for at komme væk fra de vante omgivelser og for at få nye venner.

- Jeg kom ned i et miljø, hvor jeg ikke kendte nogen som helst, og det var godt, for så kunne jeg starte på en frisk, siger Karina.

Efterskolen ligger langt ude på landet, og Karina holdt af at gå ture og bruge naturen. På efterskolen lærte hun blandt andet at stå på ski, at ro i kajak og klatre, men hun blev også bedre til at lave mad og lærte at blive mere social.

- Det betød rigtig meget at komme ud og se verden på en ny måde på efterskole end hjemme hos forældrene, siger hun.

Skole kan blive sjovt igen

Forstander på Idrætsefterskolen Ulbølle, Thomas Buch, er glad for og rørt over den betydning skolen har haft for Karina Pedersen.

- Jeg kan huske, at vi sendte Karina ud af døren med løftede skuldre og med meget større

selvværd
, siger han.

Karina Pedersen tilbage i et af de klasselokaler, som hun i årene 2008-2010 mange gange har siddet i for at få undervisning i blandt andet dansk og matematik. (Foto: Anne Mette Dam Thrane DR Fyn)

Der er ingen tvivl om, at Karina Pedersen er en anden person i dag, end før hun tog på efterskole.

- Jeg er blevet mere udadvendt og en mere glad person. Jeg tør at tage imod livet med åbne arme og se at alting godt kan ændre sig. Man skal bare tro på det og blive ved med at kæmpe og håbe på det bedste. Man skal ikke opgive håbet om at møde nye venner, siger hun.

Udover en masse gode venner fik Karina Pedersen også en kæreste på efterskolen.

- Det var den helt store forelskelse, og vi fik gået mange ture og holdt meget i hånd, siger hun.

De er stadig kærester i dag og har nu været sammen i otte år.

Karinas gode råd til andre, der overvejer efterskole:

  • Tag på sommercamp på efterskolen

  • Snak med andre, der har gået på skolen

  • Tag med til Åbent Hus og sug alle indtryk til dig

Facebook
Twitter