Første danske virksomhed får go til at producere medicinsk cannabis

Håbet er nu, at dansk cannabis bliver førende på verdensmarkedet.

Planterne på billedet bliver de første i Danmark, der må bruges til at producere medicinsk cannabis. (Foto: © Agnes Dalhoff)

Made in Denmark.

Det er et prædikat, som man i det store udland oftest vil forbinde med bacon, vindmøller eller småkager.

Men snart kan der også komme til at stå medicinsk cannabis på listen.

Som første virksomhed i Danmark har Spectrum Cannabis fået Lægemiddelstyrelsens tilladelse til at producere cannabis til medicinsk brug.

I halvandet år har den fynske virksomhed testet og kørt forsøg med at producere den medicinske cannabis.

Med det har den nu bevist over for myndighederne, at den over tid er i stand til at levere et produkt af høj kvalitet. Det er nemlig et kriterie for, at man kan få tilladelse til at producere cannabis.

Det vækker naturligvis begejstring hos direktør Morten Snede.

- Det har været et gigantisk teamarbejde, som har gjort, at vi er kommet i mål foran vores konkurrenter, siger han med hentydning til de i alt 12 selskaber, der er blevet godkendt til at dyrke cannabis i Danmark.

Højere kvalitet og lavere priser

Det har i snart et år været muligt for danske patienter at få udskrevet en recept på medicinsk cannabis. Indtil nu har den været produceret i udlandet.

Men med den nye godkendelse betyder det, at der til efteråret er danskproduceret cannabis på hylderne.

- Som planen er lige nu, regner vi med, at vi kan aflevere et færdigt præparat til apotekerne i september eller oktober, fortæller Morten Snede.

Direktør Morten Snede betragter de planter, der har givet virksomheden Spectrum Cannabis tilladelse til at producere medicinsk cannabis. (Foto: © Agnes Dalhoff)

- Vi håber, at vi kan komme med et produkt, der er væsentlig højere kvalitet end det, vi ser på markedet i dag, og til en lavere pris, fordi det giver et større udbud af produkter og præperater, siger den fynske cannabis-direktør og uddyber:

- Den helt store forskel er, at vi skal opfylde nogle regler under GACP. Det betyder, at det er under nogle lægemiddelfaglige standarder, hvor vi blandt andet ikke må bruge pesticider.

Det er noget, mange patienter vil få glæde af, mener Klaus Høm, der er direktør i Scleroseforeningen.

- Vi ved, at for langt de fleste sclerosepatienter, som ville have behov for eller lyst til at indgå i en forsøgsordning, bliver forhindret i det, fordi egenbetalingen i dag simpelthen er for høj, siger han.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen koster en flaske med 40 milliliter cannabisolie 2.742 kroner.

Vil sætte standarden i Europa

Står det til Morten Snede, er den fynske cannabis ikke kun noget, de danske forbrugere vil få glæde af. Han håber, at det kan være med til at sætte standarden i hele Europa.

- Hvis vores produkter bliver anerkendt for vores høje kvalitet og fornuftige pris, kan vi være med til at influere cannabismarkedet i hele Europa, og det er det, vi satser på.

Hvis alt går vel, øjner Morten Snede et stort forretningseventyr.

- I Canada har det virkelig været et væksteventyr, og medicinsk cannabis bliver mere og mere anerkendt rundt omkring i hele verden, så der er et kæmpe potentiale, siger han.

Spørger man Rikke Jakobsen, der er sekretariatsleder i foreningen Cannabis Danmark, gør Morten Snede sig ikke falske forhåbninger.

- Samlet set kan politikerne se, at Danmark kan blive førende på dette område inden for relativt kort tid, mener hun.

Derfor er Morten Snede allerede ved at klargøre en oprustning af personalet, så man er klar til at imødekomme en stor efterspørgsel.

- Vi regner med, at vi skal ansætte 30-40 medarbejdere her over sommeren, så vi er klar til at skrue helt op for produktionen til efteråret, siger han.